Uhapšen 2. januara

Еkstradiciona molba proslijeđena Švedskoj: Hitno isporučiti Odobašića

  • Izvor: SRNA
  • 13.02.2024. 11:47

Ministarstvo pravde u Savjetu ministara proslijedilo je Švedskoj ekstradicionu molbu sa dokumentacijom u vezi sa hapšenjem Dede Odobašića, kojem se na teret stavlja ratni zločin nad srpskim civilima u Brodu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obaviješteno je da je Odobašić uhapšen 2. januara, prema Interpolovoj potjernici i čeka se njegova ekstradicija.

Ministarstvo pravde u Savjetu ministara trebalo je da dostavi dokumentaciju za ekstradiciju Odobašića.

"Hitno izručiti Odobašića, njegovo privođenje moglo bi otkriti sudbinu nestalih Roma“

Dedu Odobašića hitno treba izručiti iz Švedske da bi odgovarao za ratne zločine nad Srbima, a njegovo privođenje moglo bi razotkriti i sudbinu Roma koji su bili u četiri autobusa nestala na području Sijekovca, rekao je predsjednik Organizacije za traženje poginulih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac.

Grabovac je rekao Srni da je hapšenje Odobašića dokaz da ratni zločin nikada ne zastarijeva.

On je uvjeren da će privođenje Odobašića licu pravde razotkriti i sudbinu 218 pripadnika romske nacionalnosti u četiri autobusa, koji su u maju 1992. godine nestali na području Sijekovca kod Broda.

Grabovac je napomenuo da, pored Odobašića, postoji na desetine naredbodavaca i izvršilaca ratnog zločina i silovanja Srpkinja u logorima u Brodu čija se imena nalaze u krivičnoj prijavi koja je dostavljena 2001. godine Haškom tribunalu i Tužilaštvu BiH.

U Švedskoj je prema Interpolovoj potjernici uhapšen Dedo Odobašić kojem se na teret stavlja ratni zločin nad srpskim civilima u Brodu.

Okružno javno tužilaštvo Doboj tereti Odobašića za mučenje srpskih civila u Brodu u martu i junu 1992. godine.

U Švedskoj uhapšen Dedo Odobašić

U Švedskoj uhapšen Dedo Odobašić

U optužnici se navodi da je Odobašić u zgradi Skupštine opštine tadašnjeg Bosanskog Broda zlostavljao srpskog civila nakon što su ga mučili i pretukli pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane.

On se tereti i da je staroj zgradi policije u Brodu mučio i nanio teške povrede Srpkinji koja je bila zatvorena u ćeliji.

Odobašiću je pred Okružnim sudom u Doboju u martu prošle godine odgođeno izjašnjavanje o krivici jer se nije pojavio u sudnici. Sud nije dobio potvrdu da je Odobašiću uručen poziv koji mu je diplomatskim putem poslat na adresu u Švedskoj.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.