Dozvoliti uvoz manjih količina lijekova

  • 07.05.2020. 21:15

Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara dostavilo je entitetskim ministarstvima i nadležnoj ustanovi u Brčko distriktu prijedlog da se za vrijeme epidemije virusa korona dozvoli u manjim količinama uvoz lijekova putem poštanskih pošiljki kako bi pacijenti dobili neophodnu terapiju.

"Ministarstvu civilnih poslova Uprava za indirektno oporezivanje BiH dostavila je prijedlog odluke o uvozu lijekova u poštanskim pošiljkama za potrebe individualnog liječenja. Prijedlog ove odluke kreiran je s namjerom određivanja pravnog okvira za uvoz lijekova fizičkim licima kojim je lijek potreban", piše u odgovoru Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara na pitanje Dnevnog avaza u vezi sa blokiranim pošiljkama lijekova na carinamama.

Lijekovi bi, kako je navedeno u odgovoru, pristizali u poštanskim pošiljkama licima na teritoriji BiH, a na prijedlog zdravstvene ustanove u kojoj se liječe.

Iz Ministarstva su pojasnili da su svjesni da nekim pacijentima nedostaju neophodni lijekovi prema terapijama koje imaju, te su u skladu s propisima uputili prijedlog odluke entitetskim ministarstvima zdravstva i odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta kako bi dali mišljenje na sadržaj odluke.

Kabinet ministra civilnih poslova u Savjetu ministara Ankice Gudeljević očekuje da će ubrzo dobiti odgovore na dopise i izražava uvjerenje da će pozitivna mišljenja, proslijedili u hitnu proceduru Savjetu ministara.

List je podsjetio da bi sedmogodišnji dječak Tarik Rovčanin, koji boluje od Dravet sindroma, mogao ostati bez lijeka ukoliko u naredna četiri dana, pošiljka koja je blokirana na carini ne bude uručena njegovoj baki Zinaidi Lier, koja je dječakov staratelj.

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča (R)

    ''Narod priča (R)