Tvrdi tužilac

"Dokazaćemo da su optuženi Ejup Ganić i ostali optuženi počinili zločin"

  • Izvor: ATV
  • 26.10.2022. 19:17

Dokazaćemo da je Ejup Ganić i ostali optuženi počinili ratni zločin 3.maja 92. u Dobrovoljačkoj ulici, tvrdi tužilac. U jednočasovnom čitanju optužnice, navedena su imena ubijenih, zarobljenih, a kasnije i mučenih pripadnika JNA.

Brojni svjedoci, vještaci biće saslušani, a materijalni dokazi predočeni  kako bi BH Tužilaštvo dokazalo da je Ganić prekršio sporazum iz Lukavice za mirno povlačenje regruta JNA i sanitetskih radnika, te uz pomoć ostalih optuženih izvršio krivično djelo ratni zločin. Presretnuti razgovori jedan su od ključnih dokaza tužilaštva. 

"Ovdje Bosna, kolunu napasti, sve razoružati, oduzeti sredstva i ne dozvoliti da bilo šta stigne u Lukavicu", rekao je Mladen Vukojčić, tužilac.

Odbrana optuženih, očekivano i sinhronizovano odbacila je sve tvrdnje optužnice. Pristrasno i bez adekvatnih argumenata, Ganićeva odbrana Aliju Iztebegovića , danas su predstavljali kao predsjednika svih naroda u BiH, a ne nekoga  kome se trebalo suditi za počinjene ratne zločine u BiH. Zasmetali su Ganićevoj odbrani stručnjaci iz Banjaluke koje je angažovalo BH Tužilaštvo.

"Tužilaštvo danas tvrdi da će na osnovu nepristrasnog nalaza vještaka, navodno, iz Banjaluke dokazati krivicu optuženog Ganića Ejupa. Ja već sada mogu tvrditi da neće", rekla je Lejla Čović, advokat.

Zanimljivo da i odbrana optuženih tačno zna da su ubijena dva vojnika na Bistriku, u Velikom Parku, zna za napade na kolonu, ali da uprkos svim dokazima  nema komandne odgovornosti. 

Nema druge odrednice prema kojoj bi se moglo reći ko je to počinio, to nije dovoljno da bi se konkretizovala komandna odgovornost pojedinsca", rekao je Asim Crnalić, advokat.

Danas je sudsko vijeće odbacilo i zahtjeve za razdvajanje predmeta što je i Ganićeva odbrana tražila. Pojedinim optuženim zasmetalo je to što se u optužnici miješa ekavica i ijekavica, ali se sudsko vijeće ni na to nije obaziralo, već je zahtjev za prevod odbacilo kao neosnovano. Nastavak ročišta zakazano je za 9. novembar kada će tućilaštvo početi sa ispitivanjem svjedoka. 


Tagovi: