Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik u Rumuniji sa predstavnicima Srba

  • Izvor: ATV
  • 31.08.2022. 10:35

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik u posjeti je Rumuniji.

Dodik se u Temišvaru sastao sa predstavnicima Srba i predsjednikom Saveza Srba u Rumuniji i poslanikom u rumunskom parlamentu Ognjenom Krstićem.

Krstić je poručio da Srbi u Rumuniji imaju dvije matice, Srbiju i Republiku Srpsku, a da smatraju da je Srpska bastion srpstva. Krstić ističe i da susret sa Dodikom jača trajne veze srpskog naroda.

"Vjerujemo u svesrpski svijet i zato vjerujemo u vas. Zagledamo se u Vas sa poštovanjem jer ste na braniku srpstva", poručio je Krstić Dodiku.

Na sastanku je dogovoreno i da će u Republici Srpskoj biti organizovani Dani Srba iz Rumunije.

"Ideja je da Republika Srpska i Srbija kreiraju identifikacionu nacionalnu kartu i da je ima bilo ko ko prihvata da se identifikuje sa Republikom Srpskom na bilo koji način, da se smatra domaćim u pogledu prava na školovanje, zdravstvo, otvaranje firmi, objekata.. Identifikaciona karta bi značila da imate sva moguća prava", rekao je Dodik i poručio:

"Imamo zajednički praznik, Dan nacionalne zastave i jedinstva da i tada promovišemo ideju o toj karti, ideja koja može da se izgradi, da uđemo u zakonodavstvo sa tom pričom", rekao je Dodik i naglasio da to jača našu sabornost.

Srpski član Predsjedništva BiH upoznao je Srbe iz Rumunije da je Srpska stabilna.

"Zbog našeg snažnog identiteta se borimo u nemogućim okolnostima da sačuvamo Dejtonski sporazum. To nije lako, intervencionisti razgrađuju to pravo. BiH ima lažnog visokog predstavnika kome je zapad dao ovlašćenja. Primjećujemo ozbiljno njemačko pozicioniranje u BiH što nas asocira na neka loša vremena, a pokušavaju da kreiraju politiku uslovljavanja nas i Republike Srpske", rekao je Dodik i poručio da će najkasnije za pet godina Banjaluka i Beograd biti povezani autoputem.

Dodik je poručio da će Savez Srba u Rumuniji od Vlade Republike Srpske dobiti 100.000 evra.

Srpski član Predsjedništva BiH posjetiće Eparhiju temišvarsku i sabornu crkvu u tom gradu.

Dodik je prije odlaska u Rumuniju rekao da je ova posjeta prilika da se razgovara o položaju srpske zajednice u ovoj državi i situaciju u Republici Srpskoj.

Tagovi:
  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)

  • 23:05 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)