Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik tražio da BiH zauzme jasan stav o Ukrajini, Komšić i Džaferović odbili

  • Izvor: ATV
  • 02.03.2022. 19:05

Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su da BiH zauzme stav o Ukrajini. Zato je srpski član bh. Predsjedništva napustio sjednicu. Milorad Dodik je tražio da BIH zauzme neutralan stav po pitanju Ukrajine, ali su druga dva člana predsjedništva BiH bili protiv toga. Najavio je Dodik i moguće pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa ako druga dva člana Predsjedništva zloupotrijebe njegovo odsustvo.

"Udruženi poduhvat koji čine Džaferović, Komšić i Bisera Turković i ostali koji su na toj liniji krše Ustav BiH ohrabreni od strane određenih američkih struktura u istom scenariju koji se ovdje dešavao 92. godine u kome smatraju da samo ono što oni misle je jedino ispravno i jedino što treba da bude provedeno. Svaki pokušaj da se očuva ustavna struktura danas je srušen", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Džaferović i Komšić su se pozvali na izjavu Predsjedništva, ni manje ni više, nego iz 2014. godine o tadašnjoj situaciji u Ukrajini. U njoj jedino piše da BIH poštuje teritorijalni integritet Ukrajine. 

"Minus 2014. je osam godina, dakle matematika je jasna, kao što i odluke predsjedništva nisu jasne. O čemu da raspravljamo, dođite i recite želimo promjenu stave, stav postoji", rekao je Željko Komšić, hrvatski član Predsjednišva BiH.

"Ima BiH stav govorio sam i ja o tome i gospodin Komšić i naravno da nećemo dozvoliti da se na jedan volšeban način pokušavaju mijenjati stavovi u BiH, rekao je Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

To saopštenje, nije ni odluka Predsjedništva, jasan je Dodik. Smiješno je, kaže pozivanje na jednu izjavu iz 2014. godine koja nije ni približna današnjoj situaciji u Ukrajini.

"Apsolutno je nemoguće, neodrživo, nelogički, ne politički, ni zdravorazumski da to bude ta vrsta povezivanja. Dakle, niko ne spori pa ni ja kao što ne sporim ni teriotorijalni integritet Srbije, ne sporim teritorijalni integritet BiH ili bilo koje članice UN tako ne sporim ni teritorijalni integritet Ukrajine. Ali 2014. je bila situacija potpuno drugačija. Nije bilo priznanja dvije Republike od strane Rusije, nije bilo rata na prostoru Ukrajine, nije bilo histerične reakcije jednog dijela svijeta u pogledu da se povinuju svi samo njihovima stavovima", rekao je Dodik.

Osim što se poziva na izjave od prije osam godina, Željko Komšić danas nije govorio ni istinu, rekavši da je Dodik rekao da postoje dvije nove države na teritoriji Ukrajine. Tonski zapis sa sjednice, koji je u posjedu ATV, dokazuje da Dodik to nije rekao.

"Dakle, sasvim je nova situacija, činjenica da je Rusija priznala dvije Republike. Činjenica je da se tamo dešava rat", dodaje Dodik.

Znalo se da je Komšić lopov s obzirom da je Hrvatima ukrao mjesto u Predsjedništvu BiH, a danas se saznalo i da je lažov. Poručio je to savjetnik srpskog člana bh. Predsjedništva.

Tagovi: