Moskva

Dodik sa Putinom o energetici

  • Izvor: ATV
  • 19.09.2022. 19:01

Projekti u oblasti energetike i ponašanje predstavnika Zapada – glavne su teme sutrašnjeg sastanka ruskog predsjednika i srpskog člana bh. Predsjedištva. Za Republiku Srpsku je, kaže Dodik za ruske medije veoma važna gasna perspektiva.

"Mi želimo da izgradimo gasovod do Banjaluke, da izgradimo elektrane koje bi koristile gas. U tom slučaju bi Srpska postala veliki potrošač gasa. Te planove mi zasnivamo na potencijalima Rusije i našoj saradnji sa Gaspromom. To sprečavaju Bošnjaci, koji su orijentisani ka Zapadu. Oni glasaju protiv kada Srpska pokušava da riješi pitanje protoka gasa iz Srbije kroz granicu BiH, ali to, ne mogu vječno da rade, jer će se rad na tome nastaviti", poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ozbiljni političari razgovaraju o tome kako dočekati ovu zimu i sačuvati svoj narod, poručuje savjetnik srpskog član bh.predsjedništva. Zato je energetska situacija, kaže Ana Trišić Babić glavna tema sastanka Dodika i Putina. To je nastavak razgovora koji su započeli krajem juna u Sankt Peterburgu. 

"Vjerovatno će biti razgovori i upiti dokle se došlo o tad započetoj priči o projektu gasovoda Srbije prema Srpskoj. Srpski član predsjedništva izvjestiće predsjednik Putina. Nikakvih tu razgovora ni ovaj put se ne očekuje o narušavanju mira u BiH, očekuje se priča o ozbiljnim ekonomski pitanjima", kaže savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić.

Sastanak u Moskvi je značajan za razvoj gasnog sektora, kaže director preduzeća “Gas Res”. On će, kaže Glamočić, odrediti dalji pravac razvoja gasifikacije Republike Srpske.

"Izgradnja gasovoda je preduslov za bilo kakvo dalje razmišljanje o razvoju gasne privrede u Republici Srpskoj, a i šire. To ješenje ovog pitanja bi za Republiku Srpsku donijelo veliku energetsku sigurnost i stabilnost, jer bi pored resursa kojima raspolažemo, obezbijedili i gas, kao dodatni resurs za potrebe energetike, kako industrije tako i energetskih objekata", kaže direktor Preduzeća "Gas Res" Ljubo Glamočić.

Dodik i Putin su se posljednji put sastali u Sankt Peterburgu prije tri mjeseca. Tada je potvrđeno opredjeljenje da  se zajedno gradi gasovod i dvije gasne elektrane, jedna u okolini Prijedora, a druga kod Banjaluke koje će omogućiti značajan konzum za gas.

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.