Srpska nikad nije bila problem

Dodik: Problem BiH su radikalne strukture sa sumnjivom ratnom biografijom koje predstavljaju Bošnjake

  • Izvor: ATV
  • 22.07.2024. 14:13

Problem BiH nikada nije bila Republika Srpska, nego radikalne strukture sa sumnjivom ratnom biografijom koje predstavljaju Bošnjake, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Problem BiH nikada nije bila Republika Srpska, nego radikalne strukture sa sumnjivom ratnom biografijom koje predstavljaju Bošnjake. U svakoj drugoj zemlji pripadnici struktura koje su bile povezane sa mudžahedinima nikako i nikada ne bi smjeli sjediti u institucijama, ali takvi sjede i često odlučuju ovdje, ima ih u svakoj pori društva u BiH", kaže Dodik i dodaje:

"Rezultat takve situacije u kojoj se pitaju oni kojima bi se po svim osnovima moglo suditi, jeste da gdje god se odlučuje na zajedničkom nivou, sve je blokirano. Jedno od ključnih pitanja koje bi nas približilo evropskom putu je konačno rješavanje pitanja odlaska stranaca iz Ustavnog suda."

Dodik kaže da Bošnjaci ne dozvoljavaju da se riješi ova tema.

"Bošnjaci ne dozvoljavaju da se riješi ova tema, kao što ne žele rješenja ni po bilo kom drugom pitanju. Imali smo očekivanja da će predstavnici "trojke" poštovati dogovor, ispunili smo zajedničkim radom veći dio prioriteta koje  je postavila ЕK i to je i prepoznato u Еvropskoj uniji. 

Onda je među predstavnicima "trojke" proradila ista SDA struja koja je i ranije sve blokirala, a znamo da su  novoformirane stranke kod Bošnjaka koje su danas na vlasti nastale upravo iz njihovih redova i mnogo je tu duboko kompromitovanih ličnosti koje ne žele napredak dejtonske BiH. S takvim sastavom teško je očekivati da BiH može ići bilo gdje.

Optužbe u vezi s Planom rasta i svega ostalog su laži i podmetanje. Bošnjaci ne žele ЕU, jedino što oni žele je islamska unitarna država u srcu Еvrope i zato blokiraju sve što mogu, pa čak i dogovor o djelovanju helikoptera Srbije tokom turističke sezone", kaže Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da o radikalizaciji muslimana pišu i strani mediji.

"O BiH i radikalizaciji muslimana ovih dana je pisao i Dojče vele. To je goruće pitanje, ali u BiH nijedan Bošnjak ne želi ili ne smije da govori o tome. Ako zatvorimo oči pred istinom, problemi mogu postati samo gori, zato pozivam sve bošnjačke predstavnike da počnemo rješavati ozbiljne izazove koje imamo i da prestanu sa stalnim optužbama i lažima na račun Srbije. 

"Dojče vele": Rat na Bliskom istoku podstiče radikalizaciju muslimana u BiH

Dok se oni bave sprečavanjem angažovanja helikoptera Srbije da pomognu i Srbima i Bošnjacima, radikalizam sve više uzima maha i to upravo zahvaljujući njihovom ponašanju i huškačkoj politici, koja je plodno tlo za rast ekstremističkih pokreta", rekao je Dodik.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.