Predsjedništvo

Dodik: Njemački ambasador bi da realizuje njihovu politiku u BiH

  • Izvor: ATV
  • 26.08.2022. 19:24

Glasom Milorada Dodika protiv, Predsjedništvo BiH nije dalo agreman novom njemačkom ambasarodu u BiH Tomasu Fitšenu. Nisam glup da ne razumijem da njihov novi ambasador dolazi da realizuje njihove zle politike, a to je rezolucija Bundestaga, jasan je srpski član Predsjeništva. Kaže, kada ovo pitanje opet bude na sjednici opet će glasati protiv, a nakon izbora bi o svemu trebalo da odlučuje Parlament Republike Srpske.

„Sada imamo vidljive njihove njihove aspiracije na dominaciju ovdje. Mi ne želimo da budemo porobljeni, oni su nas pobili u prošlom vijeku, ubijali su nas koliko god su mogli zajedno sa muslimanima i hrvatima u Drugom svjetskom ratu, e nećete nas sad na ovaj način pobiti. Nećete… Zato ja ne mogu da prihvatim da njemački ambasador dolazi ovdje da realizuje tu rigidnu njemačku politika na ovom prostoru, ja imam pravo na taj stav. Izabran sam od naroda i dok ja budem odlučivao to će tako biti“, izjavio je Dodik.

Ova odluka u Berlinu je izazvala iznenađenje, u Federaciji osudu. Iz Ministarstva spoljnih poslova BiH su, “brže bolje” preko Ambasade BiH u Berlinu tražili sastanak sa Nijemcima.

„Shvatamo vaše razočarenje medijskim natpisima koji su prenijeli određene informacije sa sjednice Predsjedništva BiH održane 24. avgusta ali želimo dati i dodatna pojašnjenja koja će, nadamo se, pružiti objektivniju sliku ovog događaja“, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BIH.

Njemačka Vlada i njihova politika, posebno njihovo ministarstvo spoljnih poslova, vode antisrpsku politiku u BiH. Nakon posljednjeg glasanja u Bundestagu i izjave njemačkog kancelara, ništa drugo od predstavnika Republike Srpske nismo mogli ni očekivati, kažu stručnjaci za međunarodne odnose. 

„Potez koji je napravio srpski član Predsjedništva Milorad Dodik je potpuno očekivan, naprosto ne možete blagonaklono gledati na onog ko uporno urušava vaše ustavne pozicije i direktrno vas napada, a da ne govorim o političkoj diskriminaciji koju rade. Ako tome dodate istorijsko iskustvo koje srpski narod ima sa njemačkim narodom u samo 20. vijeku, vidjećete da ove stvari nisu slučajne“, izjavio je Željko Budimir, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Samo nekoliko sati nakon glasanja iz Njemačke je stigla reakcija na Dodikovu odluku, odakle traže da se Predsjedništvo BiH u roku od dva dana izjasni o takvom potezu.