Predsjednik SNSD-a

Dodik: Imenovanja članova CIK-a imaju političku dimenziju

  • 24.01.2021. 15:20

Prethodnih dana je mnogo polemika u javnosti izazvala izjava Milorada Dodika o članici CIK-a, Vanji Prutini Bjelica. Dio javnosti je oštro osudio takvu izjavu Dodika, optuživši ga za šovinizam i uvrede.

"Prije svega želim pojasniti da nisam želio lično da uvrijedim tu ženu jer je i ne poznajem i privatni životi i odluke pojedinaca nisu nikada bili predmet mojih komentara. Ujedno se izvinjavam svima koji se se takvom interpretacijom moje izjave osjetili uvrijeđeni. Moji prijatelji i saradnici su raznih vjera i nacija kao i njihovi bračni partneri i sve ih poštujem i nikada nikoga ne vrijeđam na toj osnovi. Ovdje se radi o drugoj vrsti zloupotrebe nacionalnog opredijeljenja i ta izjava za koju pitate je dovodila u pitanje nešto sasvim drugo", rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

On je u vezi s tim upitao koja su to četiri glasa koja ima SDA u CIK-u.

"Znamo za dva, a koja su četiri od ukupno sedam? Dakle, oni mogu donositi odluke kako hoće i ostalo su glasovi srpskih kadrova odavde", rekao je Dodik novinarima Banjaluci nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

On kaže da bi mogao dugo pričati o ljudima i podobnim Srbima koji su pažljivo i politički imenovani u CIK, kao i o nekim sudijama koje se na pozicije imenuju jer su iz mješovitih brakova.

"I onda se dođe u situaciju da presuđuju blage kazne Bošnjacima, dok se Srbi osuđuju na drastično veće kazne zatvora. Ko je sudio Naseru Oriću? To provjerite" rekao je Dodik i dodao da cijelo Sarajevo priča da je je Branko Perić namješten kao sudija da oslobodi Osmana Mehmedagića Osmicu bilo kakve odgovornosti.