"Komšić ponovo zloupotrebljava institucije"

Dodik: Čestitka lažnoj državi od lažnog člana Predsjedništva

  • Izvor: ATV
  • 16.02.2022. 19:10

Čestitke lažnoj državi od lažnog člana Predsjedništva. Tako srpski član Predsjedništva Milorad Dodik komentariše sramnu čestitku za tzv. "Dan nezavisnosti" koju je Željko Komšić uputio predstavnicima vlasti samoproglašenog Kosova, a koje BiH nikad nije priznala. Komšić ponovo zloupotrebljava institucije, poručuje Dodik, i dodaje da je laž da je to Komšić učinio u ime građana BiH.

"Mali sitni prevarant i manipulant, politički šibicar na političku scenu ne može drugačije nego provokacijom. Komšić je i juče demonstrirao svoje domete kada je u pitanju zajednički život u BiH. Komšića za Kosovo uopšte nije briga, već je njegova namjera bila da isprovocira Srbe", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Svojom čestitkom Komšić je nastavio svoju politiku provokacija, jasni su srpski predstavnici u Zajedničkim institucijama BiH. Strah od izmjene Izbornog zakona i od toga da ga Bošnjaci ne mogu birati za hvatskog predstavnika glavni je uzrok za čestitku tzv. državi koju BiH nije priznala, poručuju SNSD-ovi parlamentarci. 

"Evidentno je da mu se stolica ljulja, on ništa ne zna osim da širi mržnju i da poziva na zveckanjem oružjem, on će ostati upamćen kao čovjek bez identiteta i kao hibrid, jer ništa drugo za sve ove godine nije ni postigao", rekla je Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Lideri SDS-a i PDP-a saglasni su da su Komšićevi postupci suprotni stavovima BiH. To su komentarisali za druge medije, ali na ATV-ov pozive nisu odgovarali. Ni juče se nisu pojavili u Srbiji na obilježavanju Dana državnosti. Što se analitičara tiče, Komšićev potez nije diplomatski skandal, već svjesna namjera. 

"U svakom slučaju jeste provokativno, poruke su daleko dublje i mislim da su u krajnjoj liniji mnogo opasnije upravo po samu BiH, jer odvraćaju od svakog povjerenja i od svake mogućnosti da se usklađeno vode spoljne politike", rekao je Miloš Šolaja, politički analitičar.

A, spoljnu politiku vode usaglašeni stavovi sva tri člana Predsjedništva BiH, čega u ovom slučaju nije bilo. Komšić je prošle sedmice najavljivao i svoju posjetu Kosovu, ali je odjednom odustao. Razloge nije objelodanio.