Šturo saopštenje

Deklaracija SDA i dalje diže prašinu: Konačno se oglasio i OHR

  • 16.09.2019. 19:09

Tek nakon što su zvaničnici iz Srpske osudili to što međunarodna zajednica ponovo ignoriše ratnohuškačke poteze bošnjačkih političara, oglasio se OHR. I njih je alarmirala programska deklaracija SDA, ali čini se, tek toliko da se oglase šturim saopštenjem, i to na insistiranje medija. 

"BiH nije državna zajednica. Svaka izmjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim u Ustavu, što zahtijeva široku podršku unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode", kažu iz OHR-a.

Ne čudi to što OHR nije našao za shodno da se o tako opasnoj stvari, kao što je deklaracija SDA oglasi sam, odgovara Milorad Dodik. I opet, poručuje srpski član Predsjedništva OHR nije propustio priliku da se obračuna sa Srpskom, i stane na stranu antidejtonske deklaracije SDA.

"BiH jeste državna zajednica, a Republika Srpska je postojala i prije Dejtona i Ustava BiH, jer kako bi inače mogla biti potpisnica svih Aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa i Ustava BiH. Valentin Incko bi morao da zna da je Republika Srpska već u Ženevi, prije dejtonske konferencije, imala međunarodni subjektivitet, što znači i prije Dejtonskog sporazuma, i prije samog visokog predsrtavnika, dakle i prije Valentina Incka", kaže Dodik.

Milorad Dodik ponavlja- ako SDA hoće da pravi Republiku BiH, ne mogu da računaju ni na jedan pedalj Republike Srpske. Zato je, kaže, važno da partije u Srpskoj zauzmu jedinstven stav i odbace mogućnost formiranja vlasti sa SDA. Teško je tražiti partnera u stranci koja stalno ignoriše konstitutivnost i izbornu volju drugih naroda u BiH, smatra i predsjednica Srpske Željka Cvijanović. 

"Dovoljan problem je već činjenica da niste implementirali izborne rezultate, da stojite u mjestu, da sve normalne zemlje ako žele nešto da rade, nakon izbora provedu rezultate, ispoštuju volju građana i ojačaju institucije da m,ogu sa kredibilitetom da rade, ali to je dodatno opterećenje, sa ovom deklaracijom se dodatno komplikuju stvari", kaže Cvijanovićeva.

Sa takvom politikom SDA, teško je uspostaviti bilo kakvu saradnju, smatra i lider NDP-a. Dragan Čavić smatra da političke partije iz Srpske sada treba da reaguju hladne glave, u okvirima Dejtonskog sporazuma.

"Jednostavno niko ne želi da formira s njom vlast, nigdje ni na jednom nivou. To postaje onda ozbiljan problem za stranke koje imaju ovako neprihvatljive političke platforme. U svakom slučaju dolazi jedno vrlo delikatno vrijeme i ne mislim da treba povlačiti bilo kakve ishitrene postupke", rekao je Čavić.

Programski ciljevi iz deklaracije SDA zabrinuli su i vlasti u Srbiji. Nakon što je juče reagovao srpski predsjednik Aleksandar Vučić, deklaraciju je danas osudila i predsjednica Vlade, Ana Brnabić.

"Izuzetno opasno, javno pozivanje na nepoštovanje Dejtonskog sporazuma, otvaranje Pandorin kutije, još jedne na Balkanu, i svakako nešto što ne treba shvatiti olako", kaže srpski premijer.

Glavni odbor SDA u subotu je usvojio Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje novog Ustava. Tim Ustavom  bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim. 

Tagovi: