Sastanak u Laktašima

Da li dokumenti predstavljaju dogovor i zajednički stav?

  • Izvor: ATV
  • 20.01.2024. 19:04

Dogovor oko mnogih pitanja je postignut. Sastanak u Laktašima bio je jedan od produktivnijih sastanaka, ocjena je lidera SNSD-a. Milorad Dodik kaže da je najvažnije da se implementira ono što je dogovoreno o Izbornom zakonu.

Da se u Domu naroda glasa protiv nedavno usvojenog u Parlamentu i da se vrati u redovnu proceduru, da liste budu zatvorene, da cenzus iznosi 4 odsto za lokane, a 5 odsto za opšte izbore, da mandat pripada stranci kako bi se onemogućila politička korupcija, ali i da se uvede mehanizam obaveznog glasanja, a oni koji ne budu glasali imaće kaznu koja će ići u fond entiteta. 

"Treba reći da već dugo radi interresorsna radna grupa koja se bavi izborima tako da je to u većini spremljeno treba samo da se ugrade ove stvari koje smo mi dogovorili", kaže Dodik. 

A šta je za Еlmedina Konakovića dogovor nije jasno. Već drugi dan promijenio je ploču. Tvrdi kako dokumenti ne predstavljaju zajednički stav nego samo promišljanja koja nisu prihvaćena. 

"Nečije promišljanje, razmišljanje, neko sjeo sebi malo koncipirao, pisao šta je mislio", rekao je Еlmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

A upravo je problematično to što oni jedan dan misle jedno, a drugi pričaju već nešto potpuno drugo. Opravdano je kaže Milorad Kojić, sumnjati da su predstavnici „trojke“ nakon sastanka, imajući u vidu ovakve istupe, išli na konsultacije po stranim ambasadama. 

"Očigledno da se obavljaju neke konsultacije kasnije u ambasadama i da Bošnjacima to nije ništa novo, da kažu znate jesmo se mi to juče dogovorili, ali danas to više ne važi ili nismo na taj način pričali da je to nekakav okvir", kaže Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH. 

I to ne bi bilo ništa novo. Dogovor treba da da nadu da se lideri ipak mogu dogovoriti da BiH  može bez stranog intervencionizma krenuti dalje u dogovor i oko Izbornog zakona, Ustavnog suda, ali i svih ključnih pitanja o kojima treba da se razgovora, i koja trebaju u parlamentarnoj proceduri, kroz zakonska rješenja da budu usvojena, jasni su u Srpskoj.

Pratite nas i putem Vibera