Srpski član Predsjedništva BiH

Cvijanović: Rezolucija o Srebrenici trik zbog sukoba u Gazi

  • Izvor: SRNA
  • 09.05.2024. 15:20

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da rezolucija o Srebrenici predstavlja trik kako bi se oko tog pitanja spojili Istok i Zapad koji imaju različite stavove o sukobu u Gazi, te istakla da "sam put rezolucije pokazuje kakve su njene namjere".

"Dakle, idete iz zemlje, od predstavnika jednog konstitutivnog naroda, niste obezbijedili unutrašnju saglasnost oko toga, niste nikoga konsultovali iako se odnosi na mnoge. Onda se na kraju pojavljuju sponzori i kosponzori koji su kroz istoriju teško okrvavili svoje ruke. Ono što su oni radili nije došlo na dnevni red Generalne skupštine UN, ali je došlo pitanje Srebrenice", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je rekla da ne želi, niti je ikada umanjila, bilo koju žrtvu.

"Svi strašni zločini su za osudu. Svaki zločinac kako god se zove i gdje god živi treba da bude suočen sa pravdom", poručila je Cvijanovićeva.

Cvijanović: Srbi se ne odriču časne uloge u slamanju fašizma

Cvijanović: Srbi se ne odriču časne uloge u slamanju fašizma

Ona je navela da su u pitanju političke igre u kojima treba da se stavi pečat rezolucijom koja je neobavezujuća.

"Svode to na oblast kulture, sjećanja i slično da bi mogli da manipulišu sa brojevima koje će dobiti tokom glasanja. Pitanje koje spada u domen Savjeta bezbjednosti oni prebacuju u Generalnu skupštinu. Dakle, to je puno manipulacija", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da Njemačka vodi glavni proces na način da razbija povjerenje u BiH i ne promoviše nikakvo pomirenje.

"Oni su samo doskočili triku i zloupotrijebili žrtve zato što danas ne mogu da postignu ni jednu saglasnost oko važnog pitanja, a to je Gaza. Sada su našli ovu temu da bi spojili Istok i Zapad koji sasvim drugačije misli o tome", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanović: Srpski narod dao nemjerljiv doprinos u slamanju fašizma

Cvijanović: Srpski narod dao nemjerljiv doprinos u slamanju fašizma

Srpski član Predsjedništva BiH je ukazala da oni to ne čine zato što im je stalo do BiH, žrtava, mira, već da pokažu da postoji "jedan mali mostić koji može da ih poveže danas u moru problema koja imaju i totalno razbijene planete zbog tog sukoba", ocijenivši da je to bezobrazno.

Ona je rekla da poštuje sve žrtve i da je spremna svakoj žrtvi da se pokloni.

"To je strahota koju smo mi preživjeli ovdje. Ali, ovo što rade oni koji sponzorišu rezoluciju, oni peru svoje biografije i nastoje da nađu tačku povezivanja između onoga što je Amerika i neki zapadni svijet i onih koji su danas okupljeni na drugoj strani u tom sukobu u Gazi", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da u tome nema ničeg plemenitog.

Ostojić: Rezolucija o Srebrenici ide u pravcu unitarizacije BiH

Ostojić: Rezolucija o Srebrenici ide u pravcu unitarizacije BiH

"Ja čak mislim da je to na neki način i uvreda za nas sve. Za sve nas, ne samo za Srbe, nego mislim generalno", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila na riječi predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da rezolucija došla na 29-godišnjicu dešavanja u Srebrenici.

"Što se niste sjetili toga neredne godine? Sad imate problem sa Gazom, pa ste se sjetili toga. Povređujete nas sve, a onda dajete mogućnost da se neko zbog takve stvari ovdje osjeća pobjednikom, a neko gubitnikom. To je za mene strašna stvar. To je pokvareno i bezobrazno, a onda kažu da to služi pomirenju", rekla je Cvijanovićeva.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:15 Dokumentarni program (R)

    'Dokumentarni program (R)

  • 13:15 Agrar (R)

    ''Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu, kao i mnoštvo zlata vrijednih savjeta, te priče o vrijednim poljoprivrednicima, domaćinima, i plodovima njihovog rada

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.