Srpski član Predsjedništva

Cvijanović: Proces protiv Dodika - suđenje samoj BiH

  • 06.12.2023. 14:46

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović ocijenila je da proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH predstavlja suđenje Ustavu BiH i samoj BiH.

Cvijanovićeva je novinarima u Sarajevu izjavila da su proces protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića pokrenuli oni koji ne žele dobro BiH i koji misle da se može učiniti sve silom, a ne na zakonom propisan način.

Dodik: Šmit i sam rekao da nije potvrđen, on i Marfi zagorčavaju život ovoj BiH

Dodik: Šmit i sam rekao da nije potvrđen, on i Marfi zagorčavaju život ovoj BiH

Ona je nakon odgađanja današnjeg ročišta protiv Dodika i Lukića, rekla da se nakon prve rečenice koja se čula u sudnici da je predsjednik Republike Srpske opštužen za nepoštovane odluka Kristijana Šmita, kojeg oni zovu visoki predstavnik, čovjek navede na razmišljanje - da li je tako nešto moguće!?

"Mislim da je Srpska sa svojim predstavnicima u republičkim institucijama i u zajendničkim organima BiH u suštini jedini politički element u okviru BiH koji stoje na braniku demokratije i demokratičnosti principa u kojim mora da postoji odgovornost domaćih institucija, da su izabrane na izborima, da su odgovorne svojim građanima, a nekom namjesniku, pogotovo ako, kao Šmit, nije prošao proceduru propisanu međunardonim pravom i Dejtonskim sporazumom", navela je Cvijanovićeva.

Tadić: Suđenje Dodiku i Lukiću najznačajnije suđenje u 21. vijeku

Tadić: Suđenje Dodiku i Lukiću najznačajnije suđenje u 21. vijeku

Čak i da Šmit prošao propisanu proceduru, naglašava Cvijanovićeva, Dejtonski sporazum i Aneks 10 nisu mu dali pravo da nameće zakone, donosi odluke u kojima će mijenjati sistem, pa ni da susprpenduje Ustav, kao što je urađeno na Federaciji BiH /FBiH/, kada je na 24 časa to učinio visoki predstavnik da bi formirao vlast.

"Nije mu dalo pravo da mijenja Krivični zakonik da bi rekao `Onaj ko mene ne poštuje odlazi u zatvor` i da se provuče kroz ovo suđenje. Smatram da mi ovdje ulazimo u rasplet kada je u pitanju BiH, zato što ovo jeste suđenje Ustavu BiH i BiH, duboko sam u to ubijeđena", naglasila je Cvijanovićeva.

Ročište u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića odgođeno je danas pred Sudom BiH nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u nadležni sud u Banjaluci.

Odbrana je na ovu odluku najavila žalbu, a postupak će biti nastavljen zavisno od odluke Apelacionog vijeća.

Pred Sudom BiH za danas je bilo zakazano ročište u predmetu protiv Dodika i Lukića po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Dodik i Lukić su 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:35 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 18:40 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:55 Serija: Ko te šiša (12+)

    Serija: Ko te šiša (12+)

  • 21:25 Serija: Preko Atlantika (12+)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+)