Granica postoji

Cvijanović: Očekujem da BiH dobije zeleno svjetlo za početak pregovora

  • Izvor: ATV
  • 08.03.2024. 12:10

Očekujem da BiH 21. marta na sjednici Savjeta Еvrope dobije zeleno svjetlo za početak pregovora o pristupanju Еvropskoj uniji ali mislim da se neće precizirati datum rekla je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović gostujući u petnaestoj epizodi podkasta „Granica postoji“.

Ona je rekla da precizirati datum podrazumijeva i čitav niz operativnih stvari.

"Opet s druge strane imam i jednu dilemu da li će se to desiti zato što imamo jednu zemlju /Holandija/ koja je rekla da pretpostavlja da bi mogao biti problem u parlamentu da prođe ta odluka“, rekla je Cvijanovićeva.

Еvropska unija često nam poručuje da nas razumije i da postoje različiti stavovi ali teško je njih razumijeti, smatra Cvijanovićeva, ako i kod sebe imaju haos.

"Recimo i Zakon o sudu je bespotrebno isproblematizovan. I to je počelo od Еvropske unije, pa ste imali i komentare američkog ambasadora. Jedni dođu pomirljivo i kažu dogovorite se. Drugi kažu ne može to tako i onda ubjeđuju Trojku kako da glasa“, reka je Cvijanovićeva.


Amerika se guši u problemima

Amerika se guši u problemima

Dogovorili smo se oko Zakona o sukobu interesa ali ćemo vidjeti, kaže Cvijanovićeva, da li će to Еvropskoj uniji biti dovoljno.

"Sva ta pitanja će se rješavati kroz pregovarački proces tako da smo o tome mogli razgovarati i naknadno ili tokom samog procesa“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da bi bili na evropskom putu BiH mora da bude svoja i da raspolaže svojim kapacitetima.

"To znači da neki Visoki predstavnik mora da bude u okvirima međunarodnog prava. Niko ne kaže da on nije dejtonska kategorija ali ne može on da ispunjava domaće obaveze u ime Еvrope i nametati neke stvari. Mora da bude sveden na ono da sjedi sa strane i da ćuti i da bude dio dogovora“, poručila je Cvijanovićeva.

Stranci moraju da odu iz Ustavnog suda BiH i da domaće sudije daju puni legitimitet i kredibilitet toj instituciji.

"Nas optužuju da Republika Srpska nije predložila dvoje sudija. Pa nije ni FBiH predložila jednog. Ali ne, samo smo im mi krivi i kriva je Republika Srpska.“


"Naustavne odluke Suda o imovini Srpske, a naročito Šmitovi pokušaji oduzimanja"

Cvijanovićeva je ocijenila da je nužno da se preuzme kontrola nad sopstvenim institucijama na putu ka Еvropskoj uniji.

"U Еvropskoj uniji sa jasnim i vidljivim nadležnostima Republike Srpske, to je jedini put“, poručila je Cvijanovićeva.


Pratite nas i putem Vibera