Srpski član Predsjedništva

Cvijanović: Nestali nisu samo broj, institucije će uvijek biti uz njihove porodice

  • Izvor: SRNA
  • 30.08.2023. 12:39

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da 28 godina nakon okončanja rata, Republika Srpska i dalje traga za 1.646 nestalih osoba, vojnika i civila, među kojima je više od 300 žena i djece, istakavši da oni nisu broj, niti statistika, već nečija djeca, braće i sestre, očevi i majke, čije porodice zaslužuju da budu pronađeni.

U obraćanju na kod Manastira Svetog Nikole na Ozrenu, povodom obilježavanju Dana nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske, Cvijanovićeva je naglasila da je proces traženja nestalih lica srpske nacionalnosti već godinama toliko manjkav, spor i sraman da apsolutno razumije i bijes i ogorčenje njihovih porodica.

"Ništa manje sraman nije ni ignorantski odnos Instituta za nestala lica BiH prema porodicama nestalih Srba. NJihova je profesionalna i ljudska obaveza da jednako tretiraju sve, a ne da bilo koga favorizuju ili ignorišu na osnovu nacionalne pripadnosti. Isti je slučaj i u mnogim drugim institucijama na zajedničkom nivou i protiv toga se na svakom mjestu borimo", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je upravo nastojanje bošnjačkih predstavnika da privatizuju institucije BiH ključni razlog njenog neuspjeha.


Upoznao majku nakon 42 godine

Upoznao majku nakon 42 godine

"Prethodnih godina vodila sam brojne razgovore sa predstavnicima porodica poginulih i nestalih lica. Dugogodišnja borba koju vode, tražeći pravdu i svoje najmilije, nije samo njihova, već borba svih nas. To je borba za dostojanstvo i ravnopravnost koju su srpskom narodu i Republici Srpskoj garantovali Ustav i Dejtonski mirovni sporazum.

To nam niko nije poklonio, već su se za to borili i izborili vaši najmiliji. Zato ćemo uvijek biti uz vas i sa vama. Zato vaša borba nikada neće biti samo vaša, već naša zajednička. U institucijama Republike Srpske, kao i do sada, uvijek ćete imati oslonac i podršku. To jeste i naša institucionalna obaveza, ali je prije svega ljudska dužnost", poručila je srpski član Predsjedništva BiH.

Ona je navela da su se danas okupili na Ozrenu da bi se saborno i molitveno prisjetili svih poginulih i nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, onih kojima Republika Srpska i srpski narod duguju vječnu zahvalnost za slobodu koju su izvojevali zajedno sa svojim saborcima.

"Zbog njih, kao i zbog nas samih, dužni smo da tu slobodu u miru branimo i ostavimo budućim generacijama. Sloboda o kojoj govorim zove se Republika Srpska. I nismo danas slučajno baš na Ozrenu. Ova planina simbol je stradanja srpskog naroda u proteklom ratu.

Tom stradanju i egzodusu Srba sa ovih prostora doprinijela je NATO agresija na Republiku Srpsku koja je otpročela baš na današnji dan, prije 28 godina", podsjetila je Cvijanovićeva.


Dodik: Predložiću da Narodna skupština odluku Suda u Strazburu odbaci kao smeće

Dodik: Predložiću da Narodna skupština odluku Suda u Strazburu odbaci kao smeće

Ona je naglasila da je Ozren mjesto bola, patnje i zvjerskih zločina počinjenih od pripadnika odreda "El-mudžahid".

"Ti monstrumi koji su živjeli hiljadama kilometara daleko od BiH – danas se u Sarajevu poštuju kao heroji i branioci. A njihove žrtve, ozrenske Srbi koji su ovdje živjeli vijekovima, bez imalo stida i srama nazivaju agresorima i zločincima. Riječ je o potpunom odsustvu svake logike, morala, a i zdravog razuma", konstatovala je Cvijanovićeva.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.