Srpski član Predsjedništva

Cvijanović: Konakovićeve tvrdnje o Šmitu licemjerne

  • Izvor: RTRS
  • 29.09.2023. 20:48

Kako se ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Еlmedin Konaković može pozivati na Aneks 10 Dejtonskog sporazuma kada Kristijan Šmit nije imenovan u skladu s tim, upitala je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Komentarišući Konakovićevu izjavu da "ne postoje nejasnoće u vezi sa statusom Šmita u BiH i da on uživa status diplomatskog agenta u skladu sa odredbama Aneksa 10" Cvijanović je rekla da je sve ovo postalo previše licemjerno.

"Konaković se može pozvati na međunarodnu silu, međunarodnu moć, pritisak i na to da nas neko tjera da to prihvatimo. Ali ne može se pozivati na Aneks 10 jer tamo piše da morate ići u Savjet bezbejdnosti, da rezolucijom budete potvrđeni da biste postali visoki predstavnik. Šmit nije imenovan na taj način“, istakla je Cvijanović.

Vanredno stanje u Njujorku

Vanredno stanje u Njujorku

Mir i stabilnost u Srpskoj nisu ugroženi i sve što se dešava - dešava se isključivo na političkoj sceni, izjavila je Cvijanović.

Dodaje da mnogi bošnjački političari zloupotrebljavaju strance kako bi radili protiv Republike Srpske.

Često od njih dobijamo prijetnje i kada vidim sa koliko žara prizivaju sankcije i strane intervencije to dovoljno govori da bošnjački političari ne vjeruju da država BiH može opstati, kaže Cvijanović.

Vozio u kontra smjeru, pa “ispravio grešku” čim mu se ukazala prilika

Vozio u kontra smjeru, pa “ispravio grešku” čim mu se ukazala prilika

"BiH je složen mehanizam. Može da uspije samo ako se budemo pridržavali određenih propisa. Ovaj volunterizam zadnjih godina da neko nelegitiman mijenja nešto, a nema pravo da radi, onda to morate provesti. A kada taj isti Ustavni sud kaže da nije visoki predstavnik ako nije dobio rezoluciju Savjeta bezbjednosti onda kažu: 'Nema veze šta je rekao Ustavni sud'. To su dvostruki standardi koji će nanijeti dodatnu štetu cijeloj regiji“, naglasila je Cvijanović.

Pratite nas i putem Vibera