Srpski član Predsjedništva

Cvijanović: Nismo pričali o članstvu, Stoltenberg jasno poručio da mi rješavamo stvari u BiH

  • Izvor: ATV
  • 19.11.2023. 22:33

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je da na sastanku članova Predsjedništva sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom uopšte nije bila tema članstvo BiH u ovu alijansu.

"Zanimljiv, konstruktivan razgovor. Ja bih rekla da je bila prilika da svako od nas iznese svoje stavove. Ali, isto tako da čujemo i od njega kada su u pitanju određena globalna kretanja, ono što se odnosi na našu regiju", rekla je Cvijanovićeva i dodala:

"Naravno da naše ljude interresuje da li neko insistira na članstvu. To uopšte nije bila tema, osim uz komentare koje je dao generalni sekretar, rekavši da je to stvar opredjeljenja svake države, da nikada NATO ne vrši pritisak na nekoga da postane član, a sve i da se mi slažemo oko toga da BIH nije ispunila uslove i da se takvo nešto ne bi moglo desiti odmah".

Poručila je da smatra da NATO razumije situaciju u BiH kada je u pitanju to neslaganje.

"Ja sam rekla da ostajemo opredijeljeni da razvijamo saradnju sa NATO-om, onako kako smo se dogovorili - da nema saglasnosti kada je u pitanju članstvo", kaže Cvijanovićeva.

Istakla je da je opet bilo neslaganja sa druga dva člana Predsjedništva.

"Posebno sa gospodinom Bećirovićem. On ima svoje stavove koje je iznio tamo. Ali ću reći da je ovo za mene bio sastanak na kojem sam mogla da vidim da u suštini tu i nema nikakvih pritisaka. Poruke generalnog sekretara su bile takve da on smatra da sve što se dešava u BiH mora da bude domaći proizvod za rješavanje, da smo mi ti koji moramo utvrđivati određene stvari, definisati naše korake, da ne očekujemo da će nam neko to sa strane riješiti čarobnim štapićem", poručila je srpski član Predsjedništva.

Kaže da je Stoltenberg rekao da nema bezbjednosne krize u BiH kako neki pokušavaju to da predstave.

"Ja sam rekla da veoma često pokušava da se manipuliše, nastojeći da se pošalju slike u svijetu kako je Republika Srpska kriva za određene stvari. Meni je važno da ta vrsta kapaciteta za neki unutrašnji sukob ne postoji u BiH. Mi smo vrlo jasno dobili takav odgovor. Postojalo je interesovanje kako su se kretale stvari za produžetak misije ALTЕA. Dakle, u pogledu bezbjednosti nigdje nije bila prepoznata neka problematična koja bi ugrozila BiH", kaže ona.

Dodala je da je na sastanku rekla da sve što se dešava u BiH, dešava se u političkoj areni, da mi u Republici Srpskoj branimo Ustav, branimo ustavnost BiH i Republike Srpske, da mi želimo da budemo privrženi Dejtonskom sporazumu.

"Ali nije Dejtonski sporazum ono što neko hoće da ga istumači sada, nego je Dejtonski sporazum ono što tamo piše. I rekla sam da apsolutno ne prihvatam da može bilo koji pojedinac da može da se postavlja iznad demokratski izabranih institucija, da on supstituiše nešto što treba da rade parlamenti. Naravno, oni kažu 'mi prepoznajemo visokog predstavnika kao dejtonsku kategoriju', to je rekao i gospodin Stoltenberg. Prepoznajem i ja, nije problem, ali onako kako je to Dejton rekao, a ne da neko radi nešto što mu Dejton nije dao za pravo. Dakle, tu je to malo, da kažem, neslaganje, ali ja mislim da oni ne raspolažu tim informacijama i oni ne znaju ovako kako mi možemo da opišemo određene stvari, jer smo upravo mi ti koji na svojim leđima nosimo teret tih visokih predstavnika koji su radili stvari za koje nisu dobili ovlaštenja po meunarodnom pravu. Ali, ovo je dobra prilika da se to iskomunicira".

Govoreći o stavovima koje je Bećirović iznosio, Cvijanovićeva kaže:

"On ima svoju političku agendu, ja imam svoju političku agendu. Ja sam sigurna da bolje razumijem stvari u okviru BiH, nego što ih on razumije. On pokazuje jedno nestrpljenje, pokazuje jedno nepoštovanje, pokazuje jedno odsustvo želje da razumije sve one sa kojima živi. Ja sam duboko na liniji onoga što jeste Dejtonski sporazum i ono što jeste decentralizovana struktura BiH, jer je i konačno takva struktura dobila podršku svih nas, a ne neka imaginarna koju će propagirati Bećirović ili neko drugi. Prema tome, to je politička arena. On ima pravo da iznese svoj stav, ja imam pravo da iznesem svoj stav. Ono što mene brine u komunikaciji s nekim kolegama, ne govorim tu samo o njemu, jeste kad vi prepoznate da tu zaista ima netrpeljivosti i da vi stalno morate kucati na neka tuđa vrata da biste vi pričali protiv mene".

"Еvo i ovaj sastanak se koristi na taj način. 'Znate, ima Republika Srpska, Republika Srpska radi to i to'. Čekajte, a šta vi radite da očuvate ovu zemlju? Еvo ja pitam 'Šta vi, ljudi, radite, pošto stalno pričate protiv Republike Srpske, da očuvate ovu zemlju?' Ništa ne radite da je očuvate. Mislite da će vam je čuvati neko sa strane, pa koji god gost da vam dopđe ovdje vi ćete njemu da kukate na Republiku Srpsku, a onda će on, zaboga, da vam spasi državu. Dakle, to tako ne ide".

Srpski član Predsjedniptva je rekla da su i na ovom sastanku dobili odgovor od Stoltenberga - "Vi sami, koji živite ovdje ste odgovorni za svoju državu".

"Vi ste odgovorni za stanje ovdje, vi ste odgovorni da nađete recepturu za to da zajedno živite. Navodeći primjere iz istorije iz skandinavskih zemalja koje su prošle strašne ratove u istoriji i Njemačku i Francusku, koje su mogle nakon toga da nastave. Čovjek je jednostavno ukazao na to i rekao 'to je vaša stvar. Vi se pozabavite time i budite odgovorni da to riješite. Nemojte očekivati da vam mi to rješavamo'", Zaključila je Cvijanovićeva.

Pratite nas i putem Vibera

  • 08:00 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Gola nauka, dokumentarni program

    ' Gola nauka, dokumentarni program

  • 11:30 Serija: Crna Guja (12+) (R)

    '''Serija: Crna Guja (12+) (R)

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.