Zaštita srpske imovine

Cvijanović: Srbi iz FBiH imaće pomoć vlada Srbije i Srpske

  • 20.07.2018. 19:17

Srbi iz Federacije BiH imaće pomoć i zaštitu vlada Srbije i Republike Srpske u zašititi svoje imovine i imovinskih prava. To je glavna poruka sa sastanaka premijera i predstavnika Odbora za očuvanje i zaštitu srpske imovine u Federaciji BiH.

"Još jednom izražavam nezadovoljstvo u ime Vlade RS da neko može na taj način da reketira ljude, stanovnike ili bivše svoje stanovnike, koji imaju određene posjede, svoju imovinu, nekretnine negdje. Ali, evo isto tako to nam daje u obavezu da se ponašamo ozbiljno, rekla sam zajedno sa našim predstavništvima, našim kancelarijama i u Srbiji", poručila je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske.   

"Ovim putem upućujemo apel svim zavičajnim udruženjima, koja treba da prepoznaju ovim našim apelom nacionalni interes, da obavijeste sve srpsko stanovništvo, kako na teritoriji Republike Srpske tako i u Srbiji i, naravno, u dijaspori, koji su raseljeni i imaju svoju imovinu u Federaciji BiH, da se odazovu ovom projektu jer taj projekat omogućuje bespaltno knjiženje njihove imovine na teritoriji Federacije", kaže Smiljka Knežević, predsjednik Udruženja Krajišnika u Bijeljini. 

Osim kancelarija RGUIP-a u šest gradova Srpske, Srbi će se za pomoć moći obratiti i u dvije kancelarije u Srbiji - u Novom Sadu i Beogradu. Do sada je oko 50 hiljada Srba obaviješteno o kršenju njihovih prava u Federaciji BiH. 

"Pokušavamo da pomognemo na način da u ostalom dijelu postupka harmonizacije, odnosno drugih 50 odsto teritorije Federacije budu prisutni i učestvuju u samom postupku, kako bi zaštitili svoja imovinska prava. Nažalost, u dosadašnjem postupku haromonizacije, negdje imamo stvarno dobru saradnju da su možda na području Mostara i Visokog  sudovi prihvatali da se nakon isteka roka Srbi jave sa dokazima kako bi utvrdili svoju imovinu", kaže Bosiljka Predragović, direktor RUGIP-a RS. 

Problemi za imovinu Srba u Federaciji BiH nastali su zbog uspostavljanja novih zemljišnih knjiga u Federaciji BiH, gdje su Srbi u opasnosti da ostanu bez imovine, ukoliko u datom roku ne dokažu vlasništvo. Projekat spajanja grunta i katastra u tom entitetu trajaće do 2020. godine a vlasnici zemlje ukoliko se ne odazovu na poziv federalne geodetske uprave vlasništvo nad djedovinom moraju dokazivati na sudu.

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)