Predsjednik Hvatskog narodnog sabora BiH

Čović: Zabrinutost zbog odluke CIK-a

  • Izvor: Avaz
  • 04.05.2022. 11:34

Predsjednik Hvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović uputio je pismo međunarodnim liderima u kojem izražava duboku zabrinutost zbog odluke Centralne izborne komisije o raspisivanju Opštih izbora bez nužne izmjene Izbornog zakona u cilju otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija.

Jednaka i suverena prava

Kako ističe u pismu, zabrinutost je tim veća ako se uzme u obzir da je Ustavni sud BiH neustavne odredbe Izbornog zakona o izboru izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH stavio izvan pravne snage, a da pregovori o izmjenama Izbornog zakona i ograničenih ustavnih reformi nisu ostvareni unatoč naporima hrvatske strane, te da ne postoje tehničke i pravne pretpostavke za održavanje i implementaciju izbornih rezultata.

- Taj potez smatramo protivnim ne samo vladavini prava nego i izravnom prijetnjom miru i političkoj stabilnosti u BiH te protivnim potpisanom Vašingtonskom sporazumu od 18. marta 1994. godine, kojim su Hrvatima i Bošnjacima zajamčena jednaka i suverena prava u Federaciji BiH, koja je potpisnica Opštog okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini od 14. decembra 1995. godine. Podsjećamo kako su paritet i jednakopravnost Hrvata i Bošnjaka u najvišim izvršnim i zakonodavnim institucijama Federacije BiH bili preduslov za uspostavljanje mira između ova dva naroda. Jedan od osnovnih ciljeva dvaju sporazuma bio je osigurati paritet i jednaku predstavljenost konstitutivnih naroda u državi kako bi se spriječile zloupotrebe brojčano dominantnijeg naroda u budućnosti - navodi Čović.

On podsjeća kako su Hrvati, osim što su konstitutivan narod, ujedno i građani Evropske unije čija se "osnovna politička i građanska prava sistemski krše već više od dva desetljeća".

- Takođe, napominjemo kako hrvatski narod u BiH svakodnevno trpi individualne i kolektivne napade na svoj identitet, građanska i politička prava, a sve zbog brutalnog kršenja Ustava, rastuće netrpeljivosti koju radikalni bošnjački predstavnici koriste za ostvarivanje političke koristi u pokušaju stvaranja bošnjačke nacionalne države. Bojazan da bi se time u potpunosti urušili ne samo sporazumi već i stabilnost u ovom dijelu Evrope je opravdana. Svjedočili smo da su visoki predstavnici za BiH nametnuli desetke obvezujućih amandmana na Ustav FBiH i Izborni zakon BiH. Time su narušili paritet Hrvata i Bošnjaka, posebno u Federaciji, kao i suverena prava Hrvata kao konstitutivnoga naroda - ističe Čović.

Tagovi:
  • 07:00 Svet poljoprivrede (R)

    Poljoprivredna emisija dugogodišnje tradicije donosi provjerene informacije znanja i iskustva koja interesuju svakog poljoprivrednika.

  • 08:00 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Gola nauka, dokumentarni program

    ' Gola nauka, dokumentarni program

  • 11:30 Serija: Mućke (12+) (R)

    '''Serija: Mućke (12+) (R)