Lider HDZ-a BiH

Čović: Šmit treba da poništi sve odluke visokih predstavnika

  • Izvor: Fena
  • 29.07.2022. 15:39

Jedina odluka koju bi trebao donijeti visoki predstavnik jeste da poništi prethodne odluke svih visokih predstavnika, jer su grubo narušile normalno funkcionisanje dejtonske Bosne i Hercegovine, rekao je u petak predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH u Mostaru.

"Svako odgovara za svoju funkciju. OHR ima jasan zadatak ovdje, poštovati i provoditi Dejton, a nikako mijenjati ključne odredbe Dejtona, a pogotovo ne mijenjati odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti u predmetu "Izetbegović Alija", o legitimnom predstavljanju u predmetu 'Ljubić'", poručio je Čović.

Na postavljeni rok od strane Kristijana Šmita od šest sedmica za dogovor, Čović smatra kako do dogovora vjerovatno neće doći, ali i ako dođe da je teško provodljiv.

"HNS BiH ostaje otvoren za razgovore. Imali smo dovoljno vremena od potpisanog Mostarskog sporazuma prije dvije godine. Jasno smo čuli od predstavnika bošnjačkog naroda kako su imali taktike da se ništa ne dogovorimo. I sad bi trebalo očekivati dogovor u idućih mjesec dana? Mislim da je to neprevodivo, ali stojimo na predispoziciji što se toga tiče", istakao je.

Dodaje da je početak avgusta vrijeme kada vjerovatno neće biti zasjedanja Predstavničkog doma niti Doma naroda, što znači da bilo kakav dogovor ne bi bilo moguće implementirati.

"Vremenskog prostora nemamo, ali HNS je otvorio svoja vrata za pregovore", rekao je on.

Smatra da još uvijek postoji dovoljno demokratskog kapaciteta u BiH.

"Moramo preuzeti odgovornost za ovu zemlju. Bar oni koji govore da je ovo naša domovina, da su patrioti, 'probosanci'. Moramo pokušati dati šansu dogovoru u traženju brzih rješenja. Evropska unija nam je otvorila vrata i rekla da možemo otvoriti kandidatski status do kraja godine pod uvjetom da neke stvari uradimo, a prva stvar je izborno zakonodavstvo", navodi Čović.

Iskazao je žaljenje zbog načina komuniciranja u javnosti u posljednje vrijeme, a naročito bošnjačke politike.

"Iskazali smo zabrinutost može li uopšte više institut OHR-a djelovati u BiH, u Sarajevu, kada na ovakav način reaguje na proteste", podvukao je on.

Čović tvrdi da ne postoji nikakva mogućnost da se ugrozi ono što hrvatski narod ima u BiH, narod koji je, kako kaže, sebe ugradio u Bosnu i Hercegovinu u cjelini.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.