Ratno huškanje

Ćeman prijeti Srbima, političko Sarajevo ćuti

  • Izvor: ATV
  • 14.01.2024. 19:16

Muk stranaca i političkog Sarajeva na skandalozan govor islamskog teologa Mithada Ćemana. Niko da osudi ratno huškanje i pozivanje na ubistvo Srba. Snimak u kojem Ćeman poziva na rat, šokirao je zato javnost u Srpskoj. Ovo je samo dio onog što je rekao.

"I znajte da će sljedeći pokolj četnika biti gori od svih prethodnih zato se spremajte sto odsto. Zato se u ovoj državi živi sa nijetom. Ko nije u stanju da živi s nijetom da je ovdje u ribatu i da čeka da brani ovaj vatan i da brani ovaj narod, neka ide za Njemačku što prije. Da barem znamo na koga možemo da računamo, ovo alaha mi mislim. Ja ovdje nijetim da sam u ribatu. Da sam uvijek u pričeku kada ću morati s četnicima da se ganjam", rekao je Mithad Ćaman, profesor.

Bez riječi je i Islamska zajednica, ali i Međunarodna. Ovo nije prvi put da se ovakve prijetnje čuju iz drugog entiteta. Sve ih je više nakon proslave Dana Republike Srpske. 

"Širenje radikalnih ideologija i vjerske mržnje da je to ustvari posao za tužilaštvo i sud BiH i da je to posao za bezbjednosne agencije. Nikada u BiH nije sprovedena zabrana ovakvih radikalnih ideologija. Nikada nisu ukinute i zabranjene pojedine organizacije. I to ne pojedine, njih ima preko 500 u u BiH", rekao je Dževad Galijašević, stručnjak za bezbjednost.

Iz Vlade Srpske zatražili su hitnu reakciju nadležnih institucija. Upozorenja stižu i od srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH. 

"I niko od međunarodne zajednice ne reaguje. Vidite nema reakcije američke ambasade. Marfi se napravio da to nije čuo i vidio. OSCE i ostali iz dijela međunarodne zajednice a o ambasadama da ne govorim, svi mudro ćute na to. Kao to se nije desilo. A kada bi neko od srpskih udruženja, kada bi se na sličan način oglasio u medijima i tada bi oni reagovali i rekli mi osuđujemo svu ratnohuškačku retoriku", rekla je Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

Ovo je samo jedna u nizu prijetnji za Srbe. U Zenici je Devetog januara zapaljena zastava Republike Srpske. U FBIH su Zastave Srpske mijenjali ratnim zastava tzv. Armije BiH. Već danima za to nema sankcija, niti reakcija nadležnih iz drugog entiteta. 

Pratite nas i putem Vibera