Sarajevo

Budimir: Cilj je politička diskvalifikacija Dodika, glavni sudija je Marfi

  • Izvor: SRNA
  • 28.08.2024. 12:36

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je da je suđenje predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću, zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, jedna obična farsa sa ciljem političke eliminacije Dodika i SNSD-a kao najjače partije.

"Na jednom od proteklih ročišta nije utvrđeno da li postoji original Dejtonskog sporazuma gdje je jedan od aneksa i Ustav BiH. To vam pokazuje u kakvom stanju se nalazi BiH, čemu služi Sud i Tužilaštvo i jasno je da je cilj politička diskvalifikacija predsjednika Dodika i najjače partije", rekao je Budimir novinarima u Sarajevu uoči ročišta Dodiku i Lukiću.

Kaže da se sada koriste pravna sredstva kao pritisak i kao poluga za ucjene.

Podrška Dodiku i Lukiću ispred Suda BiH

Podrška Dodiku i Lukiću ispred Suda BiH

"Sve je tempirano da bi se oslabila politička struktura vlasti u Republici Srpskoj kako bi doveli na vlast nekoga ko bi slušao ambasade u Sarajevu. Glavni sudija je ambasador SAD-a Majkl Marfi a ovo su samo izvođači radova", naveo je Budimir.

Pred Sudom BiH u 13.00 časova biće nastavljen sudski proces protiv Dodika i Lukića zbog "nepoštovanja odluka Kristijana Šmita".

Ispred Suda BiH u Sarajevu okupio se veliki broj građana kako bi, uoči početka ročišta, pružili podršku predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću.

Pratite nas i putem Vibera