Džulijan Rajli

Britanski ambasador pisao glavnom uredniku ATV-a: "Zabrinut" zbog našeg priloga!

  • 17.01.2024. 20:11

Britanski ambasador u BiH Džulijan Rajli uputio je pismo glavnom i odgovornom uredniku ATV-a u kojem ističe kako je "zabrinut" povodom našeg priloga o sankcijama koje je Velika Britanija uvela marketing agenciji „Mania“.

"Poštovana gospodo Kos, Obraćam Vam se kako bih izrazio ličnu zabrinutost povodom izvještaja koji je ATV Banja Luka emitovala 16. januara u sklopu ATV Vijesti na temu britanskih sankcija za kompaniju koja je bila direktno uključena u antiustavne aktivnosti. Izvještaj je bio zasnovan na spekulacijama, a ujedno je bilo pogrešno i neprofesionalno na takav način usmjeriti pažnju na člana mog osoblja. Ta pogreška u uredničkoj procjeni uključuje i tvrdnje da ova Ambasada nije odgovorila na vaš upit o britanskim sankcijama. Vašoj novinarki Nataši Milojević smo poslali odgovor na njen upit u 16:19 časova u utorak, 16. januara.

Odluke o sankcionisanju u skladu sa Zakonom o sankcijama i sprečavanju pranja novca iz 2018. godine, donose ministri Ujedinjenog Kraljevstva. Sankcije Ujedinjenog Kraljevstva su usmjerene, zasnovane na informacijama iz širokog spektra izvora, i pregledane od strane pravnog tima kako bi se osiguralo da su čvrsto utemeljene. Kao ambasador, ja sam odgovoran za bilo koje savjete koje Ambasada uputi Ministarstvu u Londonu", navodi se u pismu.

Rajli još piše o "pokušaju zastrašivanja diplomata na individualnom".

"Pokušaji zastrašivanja diplomata na individualnom nivou i pogrešno prikazivanje legitimnog rada stranih ambasada su u potpunosti neprikladni. Poput Vas, ja vrlo ozbiljno shvatam odgovornost prema svom osoblju. Obraćam Vam se na ovaj način, direktno, u nastojanju da riješimo ovo pitanje, ali ukoliko se ovakvo izvještanje nastavi, ostaje otvorena mogućnost da o ovoj situaciji obavjestim nadležna tijela", navodi se u pismu.

Tema dana: Nova godina, nove sankcije

Tema dana: Nova godina, nove sankcije



Pratite nas i putem Vibera