U toku je demontaža šatora

Bišćani strahuju za svoje živote: 1.500 migranata iz kampa Lipa će na ulicu

  • 19.12.2020. 20:43

1.500 migranata iz kampa Lipa će na ulicu. U toku je demontaža šatora i sve bi trebalo da bude gotovo u ponedjeljak kada se kamp zatvara. Bišćani doslovno strahuju za svoje živote. 

Obijaju nam i pljačkaju kuće, pričaju zabrinuti građani. Pitaju se šta će biti sada kada stotine njih bude bez ikakvog krova nad glavom.

" - Mi strahujemo odavno, već tri godine, i ovo je stvarno... država pala na najniži nivo šo može. Sve migrante je gurnula ovdje. Jesmo mi najbliži zapadu i tome gdje oni teže, ali je ovo van svake pameti. Prijatelj mi kaže ne mogu otići nikuda, ostaviti kuću samu",

- Mislim da to nije u redu, da bi trebali ostati tamo. Ipak narušavaju ovaj ritam grada", kažu građani Bihaća.

Međunarodna organizacija za migracije već danima radi na demontiranju šatora. Plan je da se ukinu svi servisi koji funkcionišu u kampu. Lipa je trebala da bude zatvorena još juče, međutim zatvaranje je prolongirano na zahtjev bh. vlasti koji ni za osam mjeseci, koliko on postoji, nisu regulisale status ovog kampa, niti pronašle alternativnu lokaciju.

"IOM je već početkom decembra počeo raditi na ukidanju tih servisa I šatora I stigli smo negdje do pola. Zadržali smo smještane kapacitete i zard šatore. Odluka o prolongiranju juče je prlongirana za neki drugi dan", kaže Nataša Omerović, upravnik kampa "Lipa".

Migranti iz Lipe sa kojima smo mi razgovarali nemaju nikakve informacije. Kažu ići će na ulice Bihaća i Sarajeva. Cilj im je Evropa.

"Ne znamo kuda ćemo, nisam siguran, vidjećemo. Pokušaćemo da odemo u Sarajevo, a možda i do Bihaća", kaže Abas iz Avganistana

"Moj prijatelj kaže da ćemo možda ići u Sarajevo ili Tuzlu. Neki su pominjali i Veliku Kladušu, kamp "Miral". Ali nemamo tačnu informaciju kuda ćemo. Svi koji su u kampu žele da dođu do Evrope", kaže Šazib iz Pakistana.

"Ne znam kuda ću. Neki kažu da ćemo ići u "Biru" u Bihać", rekao je Radžu iz Bangladeša.

Haos u najavi. Tako iz Udruženja "Povratnici" opisuju situaciju sa migrantima. Zabrinjava ih to što će 1.500 migranata nekontrolisano da hoda po Unsko-sanskom kantonu. U svemu vide političku pozadinu.

"Oni sami izjavljuju da će da borave u praznim, napuštenim ili u kućama koje možda nisu uslovne za život. Oni će da rade razna prekršajna i krivična djela što MUP USK jednostavno neće moći stići da procesuira i da pohvata gdje se šta radi. Onda ćemo na sceni nekad u martu imati situaciju da će neki zvaničnici ili političari doći i reći - evo vidite šta se dešava kada nemamo migrantske kampove, hajde sada da napravimo Lipu da bude uslovna za prihvat i dajte da napravimo još dva migrantska kampa", kaže Nemanja Davidović, predsjednik Udruženja "Povratnici" Bosanski Petrovac.

Bišćani za sve krive vlast. Onaj ko ih je, kažu, doveo taj neka ih i odvede odavde.

Nit' sam ih povela nit' ću ih završavati, a taj ko ih je pustio, ja djeci čestitam. Žao je meni djece, ali svako u svojoj državi neka živi.

Jedino će grad ispaštati, to mislim. Ništa drugo. 

To je svakodnevnica da prave probleme.

 Ministar bzbjednosti BiH Selmo Cikotić je 16. decembra najavio da je plan Ministarstva da se migranti iz "Lipe" privremeno smjeste u bivši migrantski kamp "Bira". Konačno rješenje o pronalasku smještaja za oko hiljadu i po migranata koji borave u "Lipi" trebao bi dati Savjet ministara BiH.

Tagovi: