World Population Review

BiH na 65. mjestu po konzumaciji alkohola

  • Izvor: Agencije
  • 28.12.2022. 10:23

BiH se nalazi na 65. mjestu po konzumacija alkohola u svijetu.

Stranica World Population Review objavila je podatke o prosječnoj konzumaciji alkohola u svijetu, koji variraju u zavisnosti od zakona, kulture i drugih karakteristika svake zemlje…

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je zabilježila potrošnju alkohola u svakoj zemlji u litrima čistog alkohola za sva piva, vina, žestoka i druga alkoholna pića.

Prema podacima WHO, građani Češke konzumirali su najviše alkohola po glavi stanovnika, a pojedinci su konzumirali oko 14,26 litara čistog alkohola. Na drugom i trećem mjestu su Latvija i Moldavija sa 13,19 i 12,85 litara. Slijede Njemačka, Litvanija, Irska, Španjolska, Uganda, Bugarska, Luksemburg…

U većini zemalja, muškarci u prosjeku piju najmanje tri puta više alkohola od žena.

Podaci za BiH iznose 7.81 litara po glavi stanovnika godišnje, što je stavlja na 65. mjesto u svijetu. Ispred naše zemlje su naše komšije Crna Gora, Srbija i Hrvatska. Prema toj statistici, muškarci u BiH piju 12.95 litara, a žene 2.96 litara.

Naravno, najviše alkohola se prodaje pred božićne i novogodišnje praznike.

Posljednjih dana u tržnim centrima širom BiH, i pored brojnih poskupljenja svih namirnica, kupci kupuju veće zalihe alkoholnih pića.

(Izvor: UNA)

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.