''Lakrdija''

Apsurdna praksa Suda BiH

  • Izvor: ATV
  • 10.10.2024. 19:10

Montirani procesi, suđenja za krivična djela koja ne postoje do suđenja po zakonima koje zabranjuje čak i Sud u Strazburu - sve to može se vidjeti u Sudu BiH.

Nikako ne bi trebalo, ali pravi apsurd je što i te kako mogu da se sretnu Еjup Ganić optužen za 32 godine star ratni zločin nad kolonom JNA u Dobrovoljačkoj ulici i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u dolasku na montirani proces pred ratnog sudiju i poslušnika bošnjačke SDA Senu Uzunović. Očigledno je da bh. Sud ima osnovni zadatak da progoni Srbe - jasna je poruka iz Republike Srpske. 

"Ovdje sudi predsjedniku Republike, a samim tim Ustavu Republike Srpske jer je predsjednik Republike poštovao Ustav. Kakva praksa, ne postoji praksa, postoji želja da se Srbima sudi na dugotrajne kazne zatvora, da se Srbi samo presuđuju i postoji izostanak želje da se donose presude protiv Bošnjaka“, kaže poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.

Profesor na Pravnom fakultetu Vitomir Popović poručuje da je suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku lakrdija a na osnovu zakona koji ne postoji. 

"Jer je nametnuto od strane takozvanog visokog predstavnika koji za to nema ovlašćenja, koji je u isključivoj nadležnosti zakonodavne vlasti bilo na nivou Republike Srpske ili PS BiH, ali nikako na nivou pojedinaca. Takva rješenja ne postoje nigdje“, poručuje profesor na Pravnom fakultetu Vitomir Popović.

Ne postoji nigdje osim u Sudu BiH ni suđenje za ista krivična djela po dva različita zakona. Upozoravala je na to i institucija ombudsmana za ljudska prava BiH u specijalnom izvještaju, pa presuđivao i Sud u Strazburu u predmetu "Maktouf i Damjanović“ 

"To je opšte zabranjen princip svuda u svijetu i o toj zabrani, o tom principu i o povredi tih prava se izjasnio  i Еvropski sud za ljudska prava 2013. godine stajući na stanovište da se to ne radi, da je to zabranjeno i u tom smislu je BiH trebala da izmijeni svoje zakonodavstvo“, kaže ombudsman za ljudska prava BiH Nevenko Vranješ.

Uprkos tome, i danas se čak pet puta češće Srbima za ratne zločine izriču kazne po novijem zakonu iz 2003. godine, a Bošnjacima se, primjenjuje Zakon bivše Jugoslavije. Tako se Srbima izriču strože kazne nego što bi presudio Haški tribunal. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    'Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Stranačka hronika

    'Stranačka hronika

  • 21:40 Serija: Aviondžije (12+)

    'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)