Upozorenje

Analitičari: Velika slučajnost da opozicija ima isti narativ kao zapadne ambasade

  • Izvor: RTRS
  • 15.10.2022. 20:55

Analitičari upozoravaju da odluke CIK-a mogu dovesti do nestabilnosti u Repubici Srpskoj.

Kažu da se tome ne nadaju samo predstavnici političkog Sarajeva, već i pojedini ambasadori zapadnih zemalja, prenosi "RTRS".

Da odluka CIK-a o ponovnom brojanju glasova i to samo kandidata za predsjednika Republike Srpske, potvrđuje da se BiH udaljila od Dejtona i da je potrebno što prije započeti dijalog i zaustaviti pravno nasilje, smatraju u Udruženju Veterana Republike Srpske, koji su pokrenuli kampanju pod nazivom "Samostalnost".

Jedino rješenje. Tako u Udruženju Veterana objašnjavaju pokrenutu kampanju širom Republike Srpske. Kako navode, nije riječ o otcjepljenju i radikalnim potezima, već pozivu na dijalog u BiH i ističu da se strani faktor, ali i političko Sarajevo, ne zaustavljaju u ponižavanju srpskog naroda.

I postizborne igre CIK-a navode kao primjer kršenja Dejtona, koji je ključan za opstanak i normalno funkcionisanje BiH.

"Projekat 'Samostalnost' znači poziv na dijalog u BiH. Ako ne možemo da postignemo u dijalogu i nađemo rješenje onda moramo mi u okviru Republike Srpske po slovu Dejtona i Ustavu BiH tražiti svoju slobodu odlučivanja. Smatramo da smo se daleko, svi zajedno udaljili od slova Dejtona i slova Ustava BiH. Evo konkretno i kada su izbori u pitanju", rekao je Duško Vukotić predsjednik Skupštine Udruženja "Veterani Republike Srpske".

A kada je riječ o izborima, nije samo domaća javnost zainteresovana za taj proces.

Kako tvrdi ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, zainteresovanost su pokazali i ambasadori drugih zemalja, prvenstveno zapadnih.

I oni su uoči izbora bili upoznati o anketama i sa nedostižnom razlikom u korist Milorada Dodika, kandidata za predsjednika Republike Srpske. Ipak, i pored analiza i rezultata, kaže Vranješ, željeli su drugačiji scenario.

"S druge strane bi vrlo rado destabilizovali i vidjeli probleme u Republici Srpskoj, jer ne žele oni da vide Milorada Dodika. Oni smatraju da mimo odluke i volje naroda da on treba da ode zato što oni tako kažu i misle da će time učiniti s ovom farsom oko CIK-a i raznoraznim nametanjima, misle da time destabilizuju Republiku Srpsku a s druge strane očekuju kooperativnost", kaže Vranješ.

I to kooperativnost za nivo BiH, ističe Vranješ, ali i pita zašto bi neko sarađivao kada je izraženo nasilje nad Ustavom, zakonima pa i izbornom voljom građana.

Naglašava da BiH posljednjim postupcima, srlja iz problema u problem, koji bi BiH mogao odvesti u nestabilnost. Tako gleda i na želje stranaca, ali i pojedinih predstavnika opozicije, kada je riječ o željama za ponavljanjem izbora.

"Ovdje sistem na funkcioniše na principima pritiska nego na principima konsenzusa, na principima poštovanja Ustava, zakona i onoga što je propisano i za šta se Srpska usaglasila. Samo na taj način možemo da napravimo poredak. Izvan toga nastaje haos. U tom haosu građani ne reaguju u strahu nego rađa se inat", dodaje Vranješ.

Politički analitičar Aleksandar Pavić navodi da je riječ o poznatoj matrici i uvodu u obojene revolucije, kakvu je javnost mogla da vidi u zemljama Latinske Amerike, Bliskog i Srednjeg Istoka, ali i u Evropi kada su se pobjednici izbora proglašavani, bez reprezentativnog uzorka i stvarnih dobijenih glasova.

"Ovo sve što se radi sad, i ovo ponovno brojanje, to je potpuno nezakonito i nelegitimno ali to je sljedeći korak. Ako ne možemo da izvedemo onu prevaru, kao proglasili smo pobjedu, narod na ulici slavi onda ćemo da probamo preko CIK-a, preko političkog Sarajeva koji je pod kontrolom Zapada. Oni će da broje još 20 dana, u tih 20 dana oni drže neizvjesnost. Mogu da se dese nove stvari i radi se na tome da se destabilizuje politička scena Republike Srpske koliko god je to moguće", smatra Pavić.

Kontaminacija izbornog procesa, termin koji se dvije sedmice nakon izbora najčešće može čuti u javnosti.

Malo prostora izdvojeno je za analizu kontaminiranog političkog sistema u BiH.

Upravo postojanja međunarodnih tutora, djelovanja ambsadora i specijalnih predstavnika, koji imaju završnu riječ o svim pitanjima i obesmišljavanje izbora i izlazak građana na birališta.

Tagovi: