Raša tudej Balkan

''Američki špijunski avion leti oko granica Srbije i iznad BiH''

  • Izvor: RT Balkan
  • 30.07.2024. 12:59

Izviđački avion za prikupljanje obavještajnih podataka i presretanje komunikacija CL-650 "artemis", koji koristi Ratno vazduhoplovstvo Oružanih snaga SAD, danas ponovo leti oko granica Srbije i iznad teritorije BiH, objavila je Raša tudej Balkan.

Na sajtu "Flajtradar" može se vidjeti da je letjelica poletjela u 7.30 časova iz Konstance, odnosno baze "Mihail Kogalničanu", odakle se zaputila prema sjeverozapadu, gdje je ušla u mađarski vazdušni prostor i letjela uz sjevernu granicu Mađarske i Srbije, da bi zatim kroz hrvatski vazdušni prostor došla do BiH, prenosi Raša tudej Balkan.

Njemačku trese jedan od najvećih skandala ikada

Njemačku trese jedan od najvećih skandala ikada

Nakon dolaska u vazdušni prostor BiH, "artemis" je nastavio da kruži na potezu Tuzla-Sarajevo-Mostar, odakle letjelica američkog vazduhoplovstva radi na prikupljanju podataka o položajima jedinica i ratne tehnike oružanih snaga Srbije, navodi se u tekstu.

"Artemis" je opremljen specijalnom opremom - sistemima za prikupljanje podataka putem elektronskih signala (ЕLINT, elektonik intelidžens) i radarom za bočno osmatranje pomoću kojeg se mogu pratiti pokretni ciljevi na kopnu i moru.

U pitanju je avion koji se nalazi u vlasništvu kompanije "Leidos difens grup" sa sjedištem u Virdžiniji, kojeg ova kompanija redovno "iznajmljuje" Oružanim snagama SAD za potrebe njihovih špijunskih misija, konkretno za izviđanje, osmatranje i praćenje aktivnosti oružanih snaga Srbije.

Nova sabotaža na Olimpijskim igrama u Parizu

Nova sabotaža na Olimpijskim igrama u Parizu

Raša tudej Balkan je posljednji put let ovog aviona zabilježio prije samo osam dana, odnosno 22. jula.

U tekstu se navodi da je poznato da američka vojska od početka ove godine redovno koristi ovu letjelicu za osmatranje Vojske Srbije, te da se pretpostavlja da su glavni predmet interesovanja sistemi PVO kineske proizvodnje "FK-3" i nedavno predstavljeni "HKu-17", koji se nalaze u operativnoj upotrebni srpskih snaga.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)