Saopštenje

Ambasada Ruske Federacije: Konaković da pita američkog ambasadora ko je digao u vazduh Sjeverne tokove

  • Izvor: ATV
  • 24.04.2024. 17:41

Ambasada Ruske Federacije u BiH oglasila se saopštenjem nakon izjava ministra spoljnih poslova BiH Еlmedina Konakovića na energetskom forumu u Neumu.

Konaković je na pomenutom forumu rekao: "Agresija Rusije na Ukrajinu devastirala je energetsko tržište“ a iz Ambasade Ruske Federacije poručuju da je teško zamisliti neprofesionalniju i politiziraniju tvrdnju.

Iz Ambasade su naveli da, prema njihovim saznanjima, Predsjedništvo BiH nije iznosilo zvanične izjave povodom specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini. U saopštenju podsjećaju da je Predsjedništvo to koje je prema Ustavu odgovorno za sprovođenje spoljne politike.

"Zato kvalifikacije koje je ministar Konaković iznio, koje čak i neonacistički režim u Kijevu izbjegava, smatramo kao njegovo lično mišljenje, izrađeno pod uticajem njegovih anglosaksonskih mentora“, navedeno je u saopštenju Ruske Federacije u BiH.

Iz Ambasade su poručili da bi Konaković koji, kako kažu, održava bliske odnose sa ambasadorom SAD-a, a u vezi sa destabilizacijom energetskih tržišta, pomenutog ambasadora mogao da pita: "Ko je digao u vazduh Sjeverne tokove?“

"Čak i nekome, ko nije nimalo upućen u politiku, jasno je da Vašington, milom ili silom, nastoji da potkopa ekonomsku moć Еvrope kako bi svima nametnuo svoj gas. Ali čak i u takvim uslovima pojedine članice ЕU oslanjaju se na isporuke iz Rusije“, dodali su u saopštenju.

Kako su naveli, u BiH je, bazirajući se na činjenicama, više puta dokazivana efikasnost bilateralne saradnje u oblasti goriva i energetike. 

"Rusije nije nikad prekršila svoje obaveze u ovoj sferi. Ne protivimo se diversifikaciji isporuka gasa u BiH, ali to trebalo bi da bude zasnovano na principima poštene i otvorene tržišne konkurencije.

A situacija je sljedeća. U nemogućnosti da pobjedi u poštenoj borbi, Vašington, posredstvom jezuitskih manipulacija, pokušava da progura odluke koje su mu korisne. Ali te odluke, i građani BiH trebaju da budu svjesni toga, neminovno će nanijeti nenadoknadivi udarac njihovom blagostanju. Ali Amerikance nije briga za to. Njima je prioritet uvijek i svugdje da napune svoje džepove, istovremeno optužujući sve za 'korupciju'“, zaključili su u saopštenju iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.