Saopštenje

Ambasada Rusije: Uvođenje u pravo neokolonijalnih inicijativa - kršenje Dejtona

  • Izvor: ATV
  • 27.03.2024. 12:17

Ambasada Ruske Federacije u FBiH oglasila se nakon što je Kristijan Šmit nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH

Kako su naveli, stalni pokušaji SAD i Velike Britanije da destabilizuju stanje u BiH preko nelegitimnog Kristijana Šmita izazivaju najozbiljniju zabrinutost.

Košarac: Šmit vratio BiH u rikverc

Košarac: Šmit vratio BiH u rikverc

Iz Ambasade Rusije u BiH podsjetili su da visoki predstavnik u BiH može da bude imenovan isključivo uz odobrenje Savjeta bezbjednosti UN. 

"Bez tog odobrenja nijedan kandidat za ovu funkciju ne posjeduje ni mandat visokog predstavnika, a kamoli kompleks alata 'bonskih ovlašćenja'. Takozvane 'odluke' državljanina Njemačke Kristijana Šmita jesu nelegalne i nemaju pravne posljedice za BiH“, podsjetili su iz Ambasade.

Amidžić: Šmit napravio ozbiljan problem i trebalo bi da odgovara

Amidžić: Šmit napravio ozbiljan problem i trebalo bi da odgovara

Iz Ambasade su dodali da se izmjene zakonodavstva BiH mogu i moraju ostvarivati isključivo u okviru dijaloga legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda BiH i dva entiteta uz široka ustavna ovlašćenja. 

"Bilo koje uvođenje u pravno polje BiH neokolonijalnih inicijativa izmišljenih u anglosaksonskim ambasadama u Sarajevu smatraćemo direktnim kršenjem Dejtonskog Mirovnog sporazuma, čiji je garant Ruska Federacija“, naveli su u saopštenju.

Vulić: Ko je Šmit da bude gospodar Srpske i FBiH!?

Vulić: Ko je Šmit da bude gospodar Srpske i FBiH!?

U saopštenju su dodali da su ubijeđeni da konstitutivni narodi BiH imaju puno pravo da sprovode mjere radi zaštite dejtonskih temelja BiH kao i njenih entiteta od spoljnih nasrtaja.

"Insistiramo na hitnom i potpunom prestanku funkcionisanja međunarodne supervizije u BiH kao i na prenošenju čitave punoće vlasti lokalnim stranama“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i putem Vibera