Poziv na likvidaciju Milorada Dodika

Advokat Bubić: Izjava Hadžifejzovića poteže reakciju pravosudnih organa

  • Izvor: ATV
  • 30.10.2022. 14:33

Advokat Željko Bubić kaže za ATV da izjava Senada Hadžifejzovića poteže reakciju pravosudnih organa, od svih policijskih tijela, do Tužilaštva koje bi trebalo da sankcioniše ovakav vid komunikacije.

"Šokiran sam da u medijskom prostoru postoje novinari koji koriste tu vrstu terminologije, odnosno komunikacije. Zaista osuđujem. Takva vrsta obraćanja širokom auditorijumu nije primjerena i bez obzira na to što će se novinari pozivati na slobodu izražavanja koja je zagarantovana i Evropskom konvencijom, takva vrsta obraćanja širokim masama je zaista neprimjerena", kaže Bubić za ATV.

On ističe da treba imati na umu da je Milorad Dodik i dalje srpski član Predsjedništva, dok ne preuzme dužnost predsjednika Republike Srpske.

"Dakle radi se o najvišem državnom funkcioneru čiji fizički integritet se ne bi smio dovoditi u pitanje ni na koji način. Svako onaj ko svojim neprimjerenim izjavama potiče šire narodne mase ili treće osobe na ugrožavanje najviših državnih funkcionera zaista bi trebalo da snosi odgovornost. Krivični zakon BiH i Krivični zakon Republike Srpske prepoznaje kategoriju krivičnih djela napada na ustavni poredak da li državne zajedni ili entiteta, a možemo da kažemo i da prepoznaje krivično djelo terorizma. Ako pažljivo analiziramo tu izjavu, ne mogu da se ne otmem utisku da se radi o ugrožavanju najviših državnih funkcionera. Samim tim ugrožava se i ustavni poredak i državne zajednice, a budući da se radi o izabranom predsjedniku Republike Srpske, i ustavnom poretku Republike Srpske", kaže Bubić za ATV.

On ističe da ovaj događaj govori koliko je medijski prostor zatrovan i koliko ne postoji kultura političkog dijaloga.

"Koliko se ne uvažavaju najviše institucije Republike Srpske i pokazuje zapravo kakav je pristup pojedinih novinara koji ne pokazuju ni trunku profesionalnosti u svom radu. Imajući u vidu izjave koje su date, smatram da su na potezu nadležni pravosudni organi. Prije svega sve policijske strukture kako na entitetskom, tako i na nivou BiH. Na potezu je i Tužilaštvo koje treba da poduzme određene radnje kako bi se sankcionisao ovakav vid komunikacije i ovakav vid obraćanja u širokom medijskom prostoru koji gleda veliki broj građana, koji iz takvog obraćanja, pojedinci mogu da izvuku različite zaključke i mogu da budu potaknuti", rekao je Bubić za ATV.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)

  • 23:05 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)

  • 23:50 Noćni program

    Noćni program