Dom naroda PS BiH

Ademović: Bošnjaci će doći na sjednicu kada bude povučen prijedlog zakona o Ustavnom sudu

  • Izvor: SRNA
  • 08.10.2024. 13:14

Klub bošnjačkog naroda doći će na bilo koju sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja bude zakazana, ako sa dnevnog reda bude skinut prijedlog zakona u Ustavnom sudu, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Kemal Ademović.

"Mi tražimo da se taj prijedlog zakona povuče sa dnevnog reda", rekao je Ademović.

Sjednica Doma naroda danas nije održana zbog odsustva članova Kluba bošnjačkog naroda koji su zahtijevali da sa dnevnog reda bude skinut prijedlog zakona delegata srpskog naroda Želimira Neškovića koji se odnosi na odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i uvođenje nacionalnog odlučivanja u taj sud.

Ademović je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci predložio izmjene Poslovnika tako da ne mora biti završena jedna sjednica da bi započela druga, kako bi se otklonili zastoji u radu, ali da nijedan klub te izmjene nije podržao, te da je Poslovnik ostao nepromijenjen.

Otkazana sjednica Doma naroda PS BiH

Otkazana sjednica Doma naroda PS BiH

Šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović rekao je da je ovaj klub ostao pri svojoj ranijoj odluci.

"Potpuno je bespotrebno na inicijativu predsjedavajućeg Doma zakazan nastavak 14. sjednice Doma naroda, iako je poznato da je naša odluka da nećemo učestvovati u radu dokle god je taj zakon o Ustavnom sudu na dnevnom redu", poručio je Džaferović.

On tvrdi da je riječ o "opasnom zakonu koji predstavlja težak udar na ustavni poredak BiH, na Ustavni sud BiH u koji uvodi etničko glasanje".

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović najavio je zakazivanje hitne sjednice u četvrtak, 10. oktobra, u 12.00 časova kako bi usvojili materijale o ratifikaciji sporazuma i u vezi sa Berlinskim procesom.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Biznis klub

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.