Sa minimalnom temperaturom iznad 20 stepeni

U Banjaluci zabilježen najveći broj tropskih noći u jednom mjesecu

  • 22.07.2024. 09:33

U Banjaluci je u julu zabilježeno 14 tropskih noći sa minimalnom temperaturom iznad 20 stepeni, što je najveći broj u jednom mjesecu od kada se vrše mjerenja u ovom gradu, potvrđeno je Srni u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Posebno je, navode, bilo toplo i sparno od 12. do 14. jula uveče kada je temperatura u 22.00 časa iznosila čak 30 stepeni.

"Do kraja meseca ima još devet dana i ovaj broj će biti još veći", rečeno je Srni u Zavodu.

Kako je navedeno, prethodno je najveći broj tropskih noći u jednom mjesecu zabilježen u julu 2015. godine kada je bilo šest tropskih noći.

"Kiša je 20. jula 2014. donijela kratkotrajni prekid vrućina u Banjaluci poslije 15 uzastopnih tropskih dana", naveli su u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

U ovom zavodu dodaju da je od 5. do 19. jula maksimalna temperatura u Banjaluci svakog dana prelazila 30 stepeni, a da se 20. jula temperatura spustila ispod 30 stepeni.

Pojasnili su i da je indeks toplote veličina koja se računa na osnovu temperature vazduha i njegove relativne vlažnosti. To je, navode, pokazatelj temperature kako je ljudski organizam subjektivno osjeća.

U prethodnim danima je, kako su dodali, bilo veoma sparno zbog kombinacije vrlo visoke temperature i vlažnosti vazduha.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kažu da je u Banjaluci u petak, 12. jula, u 22.00 časa pri temperaturi od 30 stepeni Celzijusovih relativna vlažnost iznosila 80 odsto što je ukupno dovelo do subjektivnog osjećaja toplote od oko 38 stepeni Celzijusovih.

Pratite nas i putem Vibera