I nakon izbora

Saobraćajni kolaps u Banjaluci

  • Izvor: ATV
  • 16.10.2024. 19:13

Izbori su prošli, ali gužve u Banjaluci nisu. Posebno je zagužvalo kod TC Delta, što zbog radova u blizini što zbog novootvorenog parka. Vozači se nadaju da će se situacija, koja traje već mjesecima unazad, ipak popraviti.

Nesnosne gužve u gradu neće se riješiti samo izgradnjom kružnih tokova, tvrde stručnjaci.

Osim toga što se radovi praktično izvode jedan pored drugog, upitan je i njihov kvalitet. 

- Popularno je praviti kružne tokove. Međutim, moramo znati da oni svugdje nemaju efekta i nisu svrsishodni. Tamo gdje je časovno opterećenje veće od 2.500 automobila na sat i gdje su intenzivna skretanja ulijevo nije preporučljivo praviti kružne tokove, ali evo sačekaćemo da vidimo kako će to izgledati - kaže Danislav Drašković, dekan Saobraćajnog fakulteta Univerziteta "Apeiron".

Novi dan - novi kolaps u Banjaluci

Novi dan - novi kolaps u Banjaluci

Tolerancije za čekanje nemaju više ni vozači, a ni pješaci. Ovim tempom gužve će postati svakodnevnica, ali je najprije potrebno završiti započete radove.

- Očigledno da je regionalni motiv putovanja je svakodnevni, škola, studij, posao itd. iz svih pravaca. Moramo obezbijediti jak, snažan javni prevoz i regionalni i gradski, koji će dopustiti autobusima da prođu kroz grad, kroz čitavo centralno jezgro i da negdje na obodu obezbijedimo mjesto gdje će oni završavati tzv. terminus, tako da bi taj javni prevoz zamijenio stotine automobila, što bi u prostoru činilo jednu veliku uštedu u pogledu korištenja tog prostora - dodaje Drašković.

Od takozvane saobraćajne revolucije danas imamo kolaps na ulicama.

Očigledno je da su stručnjaci uzalud upozoravali da se ona ne može upotrijebiti na trenutnoj infrastrukturi, zbog čega sada trpe stanovnici Banjaluke. 

Pratite nas i putem Vibera