Odbornik u Skupštini grada Banjaluka

Pećanac: Subvencije su dobre, ali nam treba više vrtića

  • Izvor: ATV
  • 09.07.2024. 18:07

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka Bojan Pećanac poručio je da su subvencije za vrtiće dobra stvar, ali da je bolje čitavu situaciju riješiti izgradnjom novih vrtića.

"Poražavajuće je što u četiri godine nije napravljen nijedan vrtić. Da sam mogao odlučivati kao odbornik, ne bih pravio kružni tok koji nam nije doprinio kvalitetnijem životu. Da smo tih pet miliona KM usmjerili u vrtiće svima bi nam bilo lakše. Raduje me najava predsjednika Republike da će se na Kupusištu početi sa izgradnjom vrtića. Mi smo trebali insistirati da to bude veći broj vrtića. Subvencije su dobra stvar, ići u pravcu izjednačavanja subvencija treba. Najbitnija stvar je izgradnja novih vrtića. Tada imate situaciju da roditelj neće da zavisi od privatnika koji će odlučiti preko noći da poveća cijenu za 100 KM. Idemo u pravcu izjednačavanja cijena, šta ćemo kada izjednačimo i cijena se preko noći poveća za 100 KM? Jedan od načina da vas privatnik ne bi ucjenjivao je da sa druge strane pravite nove kapacitete. Mislite da će privatnik dizati cijenu ako vidi da ima 500 slobodnih mjesta u državnom vrtiću? Privatnici znaju da nema mjesta i da mogu da uslovljavaju građane", kaže Pećanac i poručuje:

"Subvencije su dobra stvar, ali nema dovoljno sredstava u budžetu. Zato je potreban rebalans. Donijeli su odluku, rekli su da će od prvog u mjesecu povećati se subvencije na 100 KM, ali u budžetu trenutno nema tih sredstava".

Govoreći o predstojećem Kolegijumu i redovnoj sjednici, Pećanac ističe da su se nadali da će se raspravljati o budžetu.

"U proteklom periodu smo imali dosta bitnih stvari na terenu. Očekivali smo da će jedna od stvari o kojoj će odbornici raspravljati biti rebalans, ali toga nema. Zašto, pitaćemo gradonačelnika i gradskog menadžera. Veliki broj gradova i opština oko nas je već usvojio rebalans budžeta za 2024. godinu. Nemamo informaciju zašto to neće biti u Banjaluci. Mi smo prije tri mjeseca usvojili prijedlog rebalansa. U toku prošle godine je došlo do povećavanja kazni koje sam inicirao i prikupljena su značajna sredstva, to je 100.000 KM. Održao sam prvi sastanak sa svim udruženjima lica sa invaliditetom i sportskim klubovima i usaglasili smo se u jednom. Kada dođe do rebalansa, uložiću zajedno sa klubom odbornika amandman i uvećaćemo stavku koja će njima pomoći u daljem funkcionisanju. Pošto nema rebalansa, ne možemo ispuniti to obećanje. To je jedan primjer. Vidjeli smo da ima brojnih problema u gradu, od makadamskih puteva, do dječijih igrališta.. To je nemoguće uraditi bez rebalansa. Potrebno je da se određene stavke u budžetu prošire, ubace nove. Za neke politike koje su pokrenute nema više dovoljno sredstava. Potrošena su sredstva jer su probijeni budžetski okviri. I dalje čekamo na rebalans, ali i na konsolidovani finansijski izvještaj za 2023. godinu. To je dokument koji tačno pokazuje na šta su trošena sredstva u 2023. godini", kaže Pećanac.

Jedan od problema za Banjaluku je i nedostatak vode.

"Teško je objasniti građanima zašto baš oni nemaju vode, a naselje preko puta nema. Najbolje je tražiti odgovor od gradske administracije. Kada dobijete podršku građana i preuzmete vođenje gradom, očekuje se da riješite probleme. Prošle godine u Dragočaju je bila katastrofalna situacija. Građani su me pozvali, napravili smo proteste. Nakon dva dana protesta, treći dan su kažu imali najbolji pritisak ikada. Teško je to objasniti da je to moralo biti tako. Očigledno su oni morali biti "zakinuti", da bi neko drugi imao vodu. Ako se pobunite imaćete, ako ne nećete. Razumijem visoke temperature, postoji još određen broj rezonskih opravdanja. Ali ne mogu da shvatim da u odnosu na prošlu godinu nisu mogli ništa popraviti", kaže Pećanac.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film (R)

    ' ''Film (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.