"Spojimo djecu"

Nenad sa Kosmeta u posjeti Banjaluci: Ovdje osjećam veću sigurnost

  • Izvor: ATV
  • 28.06.2023. 19:45

Četrnaestogodišnji Nenad je dijete sa Kosova i Metohije i ovaj Vidovdan provodi u Republici Srpskoj, u Banjaluci. Kaže da svake godine odlazi sa porodicom na Gazimestan a čuo je da je tamo danas zabranjeno okupljanje Srba.

„Veliki praznik. On se obilježava dolje kod Gračanice na Gazimestanu. Prvi put ove godine se ne održava zbog novonastale situacije. Na Gazimestanu odemo, tamo se okupi dosta naroda i tamo se održi“, kaže Nenad Radosavljević iz Kosovske Mitrovice. 

Porodici kod koje boravi stalo je do tradicije, ali i toga da Nenad sa sobom ponese nezaboravne uspomene. 

„Vidovdan ima veliki istorijski značaj, tako da je naša ideja bila da prvo prođemo kroz kanjon Vrbasa, da obiđemo ljepote Banjaluke, odnosno Banjalučke regije i da posjetimo manastir Krupa na Vrbasu. Da to na neki način bude spoj i istorijskog i kulturnog i religijskog i prirodnog dešavanja na današnji dan“, rekla je Saša Smoljanović Skočić.

Vidovdanska deklaracija Srba sa KiM: Ujedinjeni smo u borbi za opstanak

Vidovdanska deklaracija Srba sa KiM: Ujedinjeni smo u borbi za opstanak

Ivan je Nenadov vršnjak, dobar je domaćin i drago mu je što svom vršnjaku sa Kosova može pokazati ljepote, ali i slobodu koju Republika Srpska nudi. 

„Sviđa mi se to što spajamo djecu sa Kosova, iz tog predjela u kojem ima mnogo problema i nas, da osjete život kakav je u Banjaluci, da prožive tih sedam dana koliko mogu. Nosimo apsolutno sve isto, koristimo iste stvari npr. kad izlazimo, upoznao je moje drugove, sviđaju mu se, sviđa se i on njima“, priča nam Ivan Skočić.

Domaćini se trude da mu boravak ovdje bude nezaboravan, a Nenad kaže da se ovde osjeća bezbjedno. 

Arlov: Djeca su nam donije duh Kosova, zadovoljna su boravkom u Srpskoj

Arlov: Djeca su nam donije duh Kosova, zadovoljna su boravkom u Srpskoj

„Ovdje osjećam veću sigurnost, zato što sam bezbjedniji, dole nam je malo teže zato što moramo ranije otići kući, ovde sam stvarno slobodan sa Ivanomj izlazim svako veče, ostajemo malo duže napolju“, priča Nenad.

Projekat "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" realizuje se već 11. put, a više od 40 mališana sa Kosmeta trenutno boravi u Banjaluci.


Pratite nas i putem Vibera

  • 08:00 Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Gola nauka, dokumentarni program

    ' Gola nauka, dokumentarni program

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.