Problem traje već četiri godine

Mještani Stričića ogorčeni: Vode nema, kišnicom napajaju stoku!

  • Izvor: ATV
  • 27.06.2024. 19:28

Na svega dvadesetak kilometara od centra najvećeg grada Srpske, na platou Manjače, građani nemaju vode. Mnoge porodice od sakupljaju kišnicu da napajaju stoku, ali i za piće i kupanje pričaju Nada i Milan.

Ovaj problem traje već četiri godine, a najteže  je, kažu, zbog djece. 

"Nema ga čim kupati, a problem je i put jer auto ostavljam tri kilometra daleko, pješke idem sa njim, put je skroz otišao", priča Nada Lazičić.

"Napajamo kišnicom, da nije kišnice ništa nema, kad je suša kupujemo vodu sebi, a put nam je tu mi je rekao mljekar, prodaje mi mlijeko, ima farmu krava, rekao da će mi otkazati otkup mlijeka radi puta", kaže Milan Lazičić.

Pored toga, kažu mještani, za vrijeme mandata aktuelnog gradonačelnika nije nasut, a kamoli urađen i jedan novi put. Najteže im pada što po vodu moraju ići lošim makadamskim drumovima i to nekoliko puta dnevno. Davno im je od strane Gradske uprave obećano da će bar problem sa vodom biti riješen. Izglasan je, kažu, kredit od milion maraka, obezbijeđena sredstva i opet ništa. 

"Ne može stoka bez vode, ona ne zna da li ima ili nema, moramo ići na potok dovući vodu i donijeti da pije i tako mora tri puta dnevno", objašnjava Vlade Savanović. 

"Ništa nije realizovano, mi vam govorimo ovdje sa lica mjesta da nije ništa, vode i dalje nema. Tj. imali smo nepuna 4 mjeseca i onda opet sada, problemi s pumpama navodno i dođe voda oko 12 sati, sad su pola sela zavrnuli da bi napravili zbrku između ljudi", kaže Rade Božić, predsjednik MZ Stričići.

Građani su bijesni na Grad i gradski vodovod.. Apsurdno je, kažu, da Draško Stanivuković izdvaja silne pare za vještačko jezero, a ljudi nemaju vode za osnovne životne potrebe. Vatru gasi Bojan Kresojević. Mada, ne vodom, nego obećanjima. 

"Obećao sam pred ovim ljudima da ćemo milion, koliko je Gradska uprava odnosno Draško Stanivuković za onu vodu pored Delte, preusmjeriti ovdje za ove ljude, da imaju vodu, jer oni žive ovdje, njihova djeca su u potrebi za vodom kao i stoka i sve drugo", kaže Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine Grada Banjaluka.

"Trenutno su u toku pripremni radovi na fabrici vode i vodozahvatu i gdje se suočavamo sa situacijom da u ovom momentu ne možemo izvoditi sve radove", rekao je Bojan Kresojević, menadžer Grada Banjaluka. 

Agonija sa vodom, kao i brojni infrastrukturni problemi traju već četiri godine, od dolaska nove gradske administracije. Prije četiri mjeseca takođe su organizovani protesti, ali ni oni nisu urodili plodom. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.