Vatrogasna spasilačka brigada Banjaluka

Malinić: Ove godine 450 intervencija zbog požara

  • Izvor: ATV
  • 08.12.2023. 09:02

Miroslav Malinić, komandir Vatrogasne spasilačke brigade Banjaluka, rekao je za ATV jutro da su u ovoj godini do sada imali 930 intervencija, od čega 450 intervencija zbog požara.

U ostale intervencije spadaju tehničke intervencije, intervencije zbog elementarnih nepogoda, uklanjanje stabala, poplave i asistencije.

Češće se dešavaju požari dimnjaka u zimskom periodu. Za sve što koristimo je potrebno održavanje, rekao je Malinić. Problem nastane kada se neblagovremeno ili uopšte ne održavaju predmeti koje koristimo.

„Redovno čišćenje dimnjaka i pravilna izvedba tokom izgradnje dimnjaka je jako bitna i to sigurno sprečava nastanak požara u najmanje 80 odsto slučajeva. Kod održavanja, govorimo i o grejnim tijelima, pećima, šporetima, ako se grijemo na struju, treba da se održavaju električne instalacije i uređaji koji koriste električnu energiju“, izjavio je Malinić.

Ako pričamo o uzrocima požara, česta pojava su ventilatori u kupatilima gdje nema prozora i obezbjeđuje se prinudna ventilacija.

''Ti ventilatori često mogu biti uzročnik požara. Zna se desiti da požar nastane zbog zapaljenja klimatskih uređaja. Što se tiče uređaja za pranje veša i suđa, zna se desiti da dođe do požara, kod havarije na takvim uređajima. Mogu da napomenem da se odgovorno ponašaju naši sugrađani kada koriste grejna tijela na električnu energiju. Nikako ta tijela, koja imaju jaku snagu, ne napajaju preko produžnog kabla te da su sigurni da su instalacije dovoljne da obezbijede električnu energiju za ta grejna tijela", izjavio je Malinić.

Napominje i da je bitno da se grijalice ne ostavljaju uključene ako nema nikoga u kući ili u stanu.

Pratite nas i putem Vibera