Izgrađeno nakon zemljotresa

Kako je nastalo banjalučko naselje Borik?

  • Izvor: BL portal
  • 25.02.2024. 08:05

“Probude” im se uspomene, ožive sjećanja na najljepše dane… Dane mladosti, bezbrižnosti…

U prilog tome govori i jedna priča sa društvenih mreža. Naime na Fejsbuk stranici “Stara Banja Luka” objavljen je tekst na temu “Kako je nastalo naselje Borik”, a mnogi Banjalučani nisu odoljeli da daju svoj komentar. Uglavnom sa sjetom govorili su o temi ove fejsbuk priče.

“Grad mladosti, kako su nekada zvali Banjaluku ostao je po prvi put bez omladinaca, jer su osnovci i srednjoškolci autobusima prevezeni po svim gradovima bivše Jugoslavije, gdje su i završili školsku godinu. Poslije zemljotresa, nastaje izgradnja svih stambenih naselja grada, koja je prepoznatljiva i sada. Solidarnost u izgradnji ukazali su mnogi gradovi bivše Jugoslavije. Kamen temeljac za izgradnju banjalučkog naselja Borik, udaren je 1. aprila 1970. godine. Tako iz kupusišta umjesto kupusa niče novo stambeno naselje Borik. Prvi doseljenici u novo naselje naselili su se već 1971. godine."

Kako je rastao Borik, tako su u njemu rasli i neki novi klinci.

Ovim riječima na društvenoj mreži pisano je o nastanku banjalučkog Borika, a onda su se u “raspravu” uključili i njegovi stanovnici. Pored brojnih komentara “Bravo”, “Tako je”, “Bilo nekad, bilo dobro! Naselje mog d‌jetinjstva”, potkrao se i jedan, koji je privukao i najviše pažnje.

“Kako se radi o Banjaluci, molim vas samo precizno i kulturno, nikakva nepreciznost. Kupusište je u Regulacionom planu Centar-Istok, Mjesna zajednica Centar Istok, a znam da je tako jer sam radio u Urbanističkom zavodu Banjaluka i rođeni sam Banjalučanin. To je tačnije Ulica Srpska iza pekare Manja, a na mjestu gdje je lociran mali park. Tu su se nalazile drvene barake, a u kojima su stanovali ljudi koji su imali svoje bašte, a najviše su sadili kupus i od toga živjeli. Sve zbog toga to mjesto u gradu se zove “kupusište”. Stvarno mi je žao što na mome profilu nemam fotografiju kupusišta. Kako sam odrastao u naselju Boriku za mene je to uvreda pa sam morao napisati i molim vas da me shvatite”.

Piše ovo u komentaru koji je, po ko zna koji put, pokazao koliko stanovnici krajiške ljepotice vole svoj grad. Sve žele da istjeraju na “čistac” i sačuvaju “obraz” svoje Banjaluke.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: