Savjeti GrO SNSD-a Banja Luka

Inicijativa “Zdrava i BЕSPLATNA užina”: Očekujemo jednoglasnu podršku odbornika

  • 05.04.2024. 09:02

Predstavnici Savjeta za osnovno obrazovanje i Savjet za porodicu, demografiju i društvena pitanja Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka izložili su danas inicijativu za projekat “Zdrava ishrana za osnovce od 1. do 3. razreda”. Nakon prezentovane inicijative, predstavnici pomenuta dva savjeta će istu predati u Gradsku upravu.

“Nakon mog dugogodišnjeg djelovanja u prosvjeti došla sam do zaključka da se naša djeca nezdravo hrane što je dobrim dijelom uticalo na pokretanje ovog projekta. Nakon podatka da imamo oko 5600 djece od 1-3 razreda osnovnih škola u Banjaluci došli smo na ideju da im obezbjeđujemo zdravu užinu u školama. Za ovaj projekat bi se izdvajalo od 220.000 - 230.000KM na mjesečnom nivou”, kazala je Ljiljana Svjetlanović Berić, predsjednik Savjeta za porodicu društvena pitanja i demografiju.

Miroslav Popržen, predsjednik Savjeta za osnovno obrazovanje obavio je razgovor sa svim direktorima osnovnih škola u Banjaluci, a sljedeći korak je kako kažu Gradska uprava, a potom Skupština Grada koja treba usvojiti njihovu inicijativu.

“Roditelji su oduševljeni našom inicijativom. Novac za užinu danas završava u čokoladicama, i drugoj nezdravim hrani. Imamo i mnogo djece koja su oboljela od dijabetesa, mnogih drugih oboljenja pa i štitne žlijezde što stručnjaci navode kao glavni uzrok nezdrava ishrana. Nadam se da će projekat zaživjeti s obzirom da u našem gradu imamo projekte koji su iscrpili budžet, a naša djeca su na prvom mjestu i mislim da ovo potreba biti prioritet”, kazala je Svjetlanović Berić.

“Mi kao strukovni savjet podržavamo ovaj projekat i smatramo da je ovo odlična ideja i veliko rasterećenje više psihičko nego materijalno. Ovo bi bilo uniformisano u svim školama i svaki roditelj bi bio siguran da je njegovo dijete danas sigurno dobilo zdrav i neophodan obrok bez da neće novac biti potrošen na nezdravu i brzu hranu. Drugi bitan faktor je bezbjednost jer djeca ne bi napuštala školsko dvorište u potrazi za obrokom već bi isti bio obezbijeđen uz kontrolu stručnjaka unutar škole. Naravno, tu su i produženi boravci gdje bi svaka škola imala obezbijeđen obrok i u produženom boravku”, rekao je Miroslav Popržen predsjednik Savjeta za osnovno obrazovanje.

On je dodao da će škole morati same raspisivati javnu nabavku za to i škole bi morale nositi taj, teret. “To je vrlo prosta stvar tehnički i lako izvodljivo”, kako on tvrdi.

“U produženom boravku roditelji plaćaju užinu i ona na mjesečnom nivou iznosi oko 170-180 KM. Mi bismo na ovaj način rasteretili roditelje i usput djecu  naučili zdravim navikama. Od 1-3 razreda djeca bi stekli zdravu naviku i od 4 bi sami djelovali u skladu s tim”, kazuje Berićeva i zaključuje:

“Mi od prošle godine radimo na ovom projektu i dali smo ga u razmatranje i ovo je sad najbolji period jer imamo vremena za spremanje za narednu 2024/25 godinu. Mislim da bi bilo neumjesno u šta sve Gradska uprava ulaže novac ali kada nakon vrtova i ukrasa uđete u učionicu i vidite da jedno dijete jede a drugo ne iz nekih određenih razloga, onda to i nije tako lijepo. Naši prioriteti su mladi u Republici Srpskoj, a što i naš predsjednik sam zagovara”.

Projekat “Zdrava ishrana za osnovce od 1. do 3. razreda” biće podnesen kao inicijativa Kluba odbornika SNSD-a na narednoj gradskoj skupštini, kako je naveo Popržen te naglasio kako vjeruje da će inicijativa biti jednoglasno usvojena jer djeca jesu najvažniji prioritet svih. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: