Neustavno poskupljenje parkinga

Vozači nakon odluke Ustavnog suda: Zakon treba poštovati, koliko škole ima gradonačelnik?

  • Izvor: ATV
  • 27.09.2024. 19:08

Neustavno je poskupljenje parkinga u Banjaluci, odlučio je Ustavni sud Srpske. Ovo je šamarčina Drašku Stanivukoviću i njegovom timu samozvanih stručnjaka koji su prošle godine odlučili da uduplaju cijene parkiranja u gradu. Mnogi su upozoravali da ne može tako ali gradonačelnik i njegova svita nisu slušali. Sad samo mogu da plaču dok čitaju sudsku odluku u kojoj, između ostalog, piše:

"U postupku donošenja ovog pravilnika gradonačelnik nije pribavio saglasnost Skupštine Grada na cijenu komunalne usluge parkiranja vozila na javnim parkiralištima što je, po ocjeni Suda, shodno relevantnim odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi i komunalnim djelatnostima, bio obavezan", saopšteno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Sud odlučio: Neustavna odluka Stanivukovića o poskupljenju parkinga

Sud odlučio: Neustavna odluka Stanivukovića o poskupljenju parkinga

To je dobro znao Boran Bosančić, predsjednik banjalučkog DЕMOS-a, koji je od Ustavnog suda i tražio ocjenu ustavnosti i zakonitosti spornog Pravilnika. Nakon odluke, jedino što može da se uradi je:

"Da počne da važi stari pravilnik što bi u praksi značilo da će doći do smanjenja cijene što je najbitnije za građane. Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, da se ta odluka objavi i da ona konačno stupi na snagu", rekao je Boran Bosančić, predsjednik DЕMOS-a Banjaluka.

Još jedna prevara gradonačelnika: Grad naplaćuje parking iako nema zakonsko uporište - stanari ogorčeni

Još jedna prevara gradonačelnika: Grad naplaćuje parking iako nema zakonsko uporište - stanari ogorčeni

Banjalučani su pobjesnili zbog poskupljenja koje je Stanivuković najavio još prošle godine pa kad je vidio koliko je narod ljut, odlučio je da se parking uopšte ne naplaćuje nekoliko dana. Nedugo nakon toga, vratio je stare cijene a onda udario ove duple. Mnogi danas kažu da je odluka Ustavnog suda pokazala kakav je Stanivuković manipulator. Еvo šta kažu vozači.

"Moje mišljenje je da treba poštovati zakon. Ako je zakon takav, znači da ide smanjenje. Mogu li ja vas nešto pitati: Koliko škole ima taj gradonačelnik?", poručuju vozači.

Ustavni sud nije stao samo na parkingu jer nije samo to problem. Usvojena je inicijativa Milka Grmuše za ocjenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredbi odluke o bezbjednosti saobraćaja na putevima grada Banjaluka. 

I za kraj podsjetnik da je Draško Stanivuković tvrdio da nije poskupio parking u gradu već da je došlo do promjene zona. Ko god mu je od njegovih silnih savjetnika smislio da ovu glupost izvali, neka se sada uhvati sudske odluke i, zajedno sa svojim šefom, pogleda kakve kardinalne greške prave. I na sve to, ubjeđuju sugrađane da su u pravu. A u stvari, ne znaju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: