Tri stuba Strategije

Definisan desetogodišnji razvoj kulture grada Banjaluka

  • 29.06.2018. 19:50

Strategija razvoja kulture grada Banjaluka za evropsku prijestonicu kulture je spremna.

Institucije, organizacije, pojedinci, pomogli su Timu “Banjaluka 2024” da stvore dokument koji je rezultat cjelokupne scene grada. Destogodišnja strategija, tvrde iz Tima, obuhvata tri stuba kulture, umjetnost, nasljeđe i kulturne i kreativne industrije.

“Mislim da je jako važno što je ovaj dokument donesen, izglasan, zato što je to prvi dokument ovog tipa koji Grad Banjaluka ima, a nije samo Grad Banjaluka, nego i Republika Srpska, pa čak i BiH. Mislim da će dokument donijeti jednu značajnu promjenu, ne samo u strukturiranju kulture, nego i u jednom novom postavljanju platforme za komunikaciju između kulturnih aktera u gradu. To je nešto što nam je jako nedostajalo i što smo, naravno, u taj dokument uključili i sve one stvari koje su vezane za savremena stremljena u kulturi”, kaže Marko Bilbija, šef Tima “Banja Luka 2024”.

Takođe, i rezultati javnog poziva za idejne projektne konačno su na stolu. Pristiglo je oko 160 ideja, a 47 ih je izdvojeno kao najbolje. Iz Tima kažu, cilj je ući u drugi krug.

“Ono što je važno da se kaže je da ovih 47 projekata nisu nužno najbolje projektne ideje ili najkvalitetnije ideje, nego su najbolje ideje koje se uklapaju u naš koncept. To znači da ostalih 110 projekata koji po konkursu nisu prošli, ne znači da nisu dobre ideje, nego znači samo da se ti projekti, prosto, ne uklapaju u koncept aplikacione knjige Banjaluka 2024”, kaže Monika Ponjavić, član Tima Banjaluka 2024".

“Suprotnosti se privlače”, slogan je kojim se Banjaluka predstavlja kao evropska prijestonica kulture, a za kulturu se u gradu izdvaja 1.3 odsto iz budžeta. U Timu ovaj postotak smatraju neprihvatljivim i tvrde da će težiti ka višem.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:50 Mućke (12+) (R)

    'Mućke (12+) (R)

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 11:55 Vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:10 Gola nauka, dokumentarni program (R)

    '' Gola nauka, dokumentarni program (R)