Banjaluka

Buran početak sjednice Skupštine grada, pred odbornicima samo jedna tačka

  • Izvor: ATV
  • 11.01.2024. 12:21

Nakon skoro dva sata kašnjenja počela je vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluka, a pred odbornicima je jedna tačka koja se odnosi na realokacije budžetskih sredstava.

Odbornici banjalučke Skupštine danas su ujedinjeni. Nakon što su zbog nenamjenskog trošenja sredstava od strane gradonačelnika Draška Stanivukovića radnici u Gradskoj upravi ostali bez plata kao i gradskih institucija i socijalne kategorije bez pomoći, odbornici su izašli sa zahtjevom da se mora raditi po zakonu te dostaviti na uvid jasne dokumente.

"Zanima nas šta je po zakonu! Ja hoću da donesemo odluku na osnovu onoga što je po zakonu. Da li je rebalans po zakonu? Da li je realokacija po zakonu? Doveli smo ljude u haos. Gdje je novac koji je bio planiran za te ljude, a planiran je budžetom? Neko ga je potrošio. Da li se relokacijama zaista rješavaju problemi plata i socijalno ugroženih. Molim vas da prije bilo kakve diskusije i usvajanja dnevnog reda tražim dokumente za sve što danas trebamo izglasati kako bismo znali da je sve u skladu sa zakonom“, kazala je, odbornica Narodnog fronta Dijana Ješić. 

Kako dodaje, Banjaluka se nalazi u krizi gdje trpe najosjetljivije kategorije, te je zatražila obrazloženje za kršenje zakona koji se svakodnevno dešava u Gradskoj upravi. 

Da je nestručnost gradonačelnika Stanivukovića dozlogrdila svima, pa čak i odbornicima PDP-a potvrdio je i Milko Grmuša, odbornik pomenute stranke, koji je u ime Kluba PDP-a održao bukvicu gradskoj administraciji.

Grmuša je oštro iskritikovao gradonačelnika i rad Gradske uprave koja iz dana u dan sve više šokira svojom nestručnošću.  Kako je Grmuša rekao vrijeme je da se Grad Banjaluka uvede u zakonske okvire te da se hapse odgovorni u Gradskoj upravi zbog kojih se grad našao u bezizlaznoj situaciji.

"Rokovi za sve su probijeni, čak i za Budžet za 2024. godinu koji je trebao biti izglasan do 15. decembra, a ne 28. kako je bio slučaj ove godine jer Ministarstvo finansija mora da pregleda taj dokument", rekao je Grmuša.

Grmuša je javno poručio da se trebaju uhapsiti svi odgovorni u Gradskoj upravi zbog čije neodgovornosti je došlo do ovakve situacije, da se ne isplaćuju plate i socijalna davanja:

"Četiri kvartalna  Izvještaja o izvršenju budžeta je morao poslati Grad Banjaluka, ako nije poslao hapsite odmah, ne interesuje me ko je odgovoran u Gradskoj upravi. Da su čitali te izvještaje o izvršenju budžeta vidjeli bi da ima problema i da ćemo doći u ovu situaciju. Nedostatak znanja i struke nas je doveo dokle nas je doveo", jasan je Grmuša.

Pratite nas i putem Vibera