Bol i tuga

Noć kada je NBA plakao: Umjesto znoja, na parketu kiša suza

  • 27.01.2020. 15:10

Oštrica u nerv, žeravica u živo meso. "Ujed za srce". Takav efekat imala je Kobijeva smrt za košarkaški svijet. Suze se još nisu sasušile na obrazima armije njegovih obožavatelja i poklonika dan poslije pogibije. Neobičan bol. Daleko je ovo iznad košarke. Kobi nam je djelovalo neuništivo, božanski nedodirljivo.

Mučnije nije moglo. Bio je sa kćerkom kada je stravičan tresak leteće gvožđurije označio kraj njegove "najvažnije utakmice". Tih posljednjih sekundi, nažalost, nije izašao kao pobjednik kao mnogo puta u igračkoj karijeri...

Otišao je u legendu.

Slava mu!

Kome nije jasno ko je bio Kobi i šta je globalno značio za sport i košarku, a malo je takvih, u košarkaškom "si-viju" šampiona rođenog u Filadelfiji 1978. godine, za dvije decenije ispisana je jedna od najvećih sportskih karijera koju je svijet vidio:

Pet puta NBA šampion, dva puta MVP finala, jednom MVP lige, 18 puta "ol-star", četiri puta MVP "ol-star" utakmice, 11 puta u idealnom timu lige, dva puta u drugom idealnom timu lige, dva puta u trećem, devet puta u idealnoj defanzivnoj postavi, tri puta u drugoj defanzivnom timu, dva puta najbolji strijelac lige, jednom pobjednik u zakucavanju, jednom član druge postave "rukija", igrač čija su oba dresa povučena iz upotrebe (8 i 24), četvrti strelac NBA svih vremena, dvostruki olimpijski prvak sa reprezentacijom SAD (Peking 2008, London 2012).

Zbog toga NBA je sinoć plakao. Umjesto znoja, na parketu kiša zona. Ruke drhte, koljena klecaju. Nemogući uslovi.

 

Tagovi: