Neligitimna inicijativa iz Sarajeva

Igokea neće igrati ligu BiH

  • 03.10.2018. 20:31

Košarkaški savez BiH ne funkcioniše dvije godine, otkako nije održana sjednica Skupštine što je protivno statutu ovog tijela. Tako svaka inicijativa iz Sarajeva ne pije vodu, jer ne postoji legitimitet. Posljednji u nizu poteza je zahtjev klubova iz Federacije BiH da Igokea nastupi u Ligi 12 BiH od njenog početka. 

Na sastanku klubova glasano je o ovom pitanju što je potpuno nelogično, jer klubovi nemaju svoje tijelo, odnosno zajednicu. Pogotovo što ovakve odluke donosi Upravni odbor, koji je raspušten otkako su se povukli srpski delegati tako da isti nije legitiman. Sportski direktor Igokee Pavle Ćorović tvrdi da će Aleksandrovčani nastupati samo u ABA ligi.

"Igokea neće igrati Ligu 12 BiH, a kako sada stvari stoje ni Ligu šest, koju je igrala do sada. Nijedan predstavnik BiH u ABA ligi nije nastupao u Ligi 12, tako da neće ni Igokea. Komesar takmičenja Božo Bošnjak tumači pravila na svoj način. Iskoristio je klubove da glasaju o nečemu što je potpuno nelegitimno, jer klubovi ne glasaju," rekao je Ćorović.

Ćorović podsjeća da su i prije dvije godine vršeni pritisci na Igokeu, kada je nastao problem između Evrolige i FIBA, pa je iz Sarajeva instistirano da jedini ABA ligaš igra i ligu BiH. Problem se prenosi i na sudije, jer komesar ne poštuje liste sudija Košarkaškog saveza RS poručuju iz Igokee. Aleksandrovčani ne mogu da trpe nikakve posljedice, jer Savez nije validan.

"Igokeu nema ko da kazni zato što Savez ne funkcioniše. Vjerujem da će iz Federacvije BiH dolaziti razni tekstovi o kazni prema Igokei, ali ne postoji nikakvo pravno uporište," dodao je Ćorović.

Iz Igokee poručuju da je jedino rješenje za Savez da se organizuje prema zakonu o sportu BiH, koji kaže da Republika Srpska i FBiH moraju imati jednako učešće, od 50 odsto. Fudbalski savez je prvi preuređen, a u istom procesu sada je i Rukometni.