ATV

Predsjednik Vlade

Višković: Niko ne može nametnuti odluku da Srpska ostane bez imovine

  • 22.09.2023. 22:00

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je pitanje imovine riješeno i da niko ne može nametnuti odluku da Srpska ostane bez imovine.

Ukoliko bi Srpska ostala bez imovine, rekao je Višković, to bi de fakto značilo njeno ukidanje.

- Mi to ne možemo prihvatiti i molim da ne idemo tako daleko, jer ćemo izazvati lančanu reakciju koja neće ići nikome u prilog na ovim prostorima - rekao je Višković.

On je istakao da niko u Republici Srpskoj neće prihvatiti nametnuto rješenje o imovini, te savjetovao sve da se počnu baviti životnim pitanjima ljudi, ali i zatražio od svih da poštuju Ustav i zakone u BiH.

Govoreći o Prijedlogu zakona o imovini Republike Srpske koji će se naći na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, Višković je rekao da je taj zakon odgovor na odluke Ustavnog suda BiH koji je pokušao da se miješa u određena pitanja, iako bi trebao da bude zaštitnik, a ne rušilac Ustava.

Višković je rekao da je prije dvadesetak godina razgovarano o privatizaciji, te da je Ustavni sud BiH tada rekao da privatizaciju državne imovine provode entiteti.

- Da imovina ne pripada entitetima, oni bi tada rekli da privatizaciju ne mogu da provode entiteti - rekao je Višković za BHT1.

On je podsjetio i na razgovore o vojnoj perspektivnoj i neperspektivnoj imovini kada je rečeno da će samo perspektivna imovina pripasti Oružanim snagama BiH, dok će sva ostala imovina pripasti entitetima, odnosno lokalnim zajednicama.

Višković smatra da je BiH eksperiment i da stranci u BiH treniraju sve ono što ne može da prođe u njihovim zemljama.

- Kad god sam postavio pitanje da li je dozvoljeno da se ruši Ustav zemlje u kojoj žive, odgovor svakog zvaničnika je bio da se Ustav ne može kršiti. Samo je izgleda u BiH svakome dozvoljeno da krši Ustav - zaključio je Višković.

Pratite nas i putem Vibera