Ljetna dilema

Šta je bolji izbor: Breskve ili nektarine?

  • 04.08.2025. 18:48

Jedna od ljetnjih dilema jeste da li su slađe nektarine ili breskve? Odgovor možemo da dobijemo tek kad ih probamo, a što se tiče zdravstvenih koristi za šta god se odlučimo izgleda da nećemo pogriješiti.

Ljeto je sinonim za sočno voće, pa pored osvježavajućih lubenica i dinja, breskve i nektarine takođe doživljavaju svoj puni sjaj. Sadrže slično kalorija, ugljenih hidrata, vlakana i proteina, ali postoji razlika što se tiče mikronutrijenata. Nektarine imaju nešto veće količine kalijuma, niacina, magnezijuma i fosfora, dok breskve sadrže malo veće količine vitamina A, C i luteina.

Breskve i nektarine su odlični izvori dijetetskih vlakana. Dakle, mogu da poboljšaju probavu, pozitivno utiču na krvni pritisak, pomažu da se hronični upalni procesi u tijelu ublaže, što doprinosi boljem zdravlju.

Serija ''Seks i grad'' dočekala svoj kraj

Serija ''Seks i grad'' dočekala svoj kraj

Poboljšavaju moždane funkcije

Ljudi sa nižim nivoima karotenoida u krvi imaju povećan rizik od Alchajmerove bolesti i blage kognitivne oštećenosti, govore istraživanja. Pošto breskve i nektarine obiluju ovim materijama, poželjno je da se razmotre kao potencijalni dio preventivne ishrane za očuvanje kognitivnog zdravlja. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo kakvog uticaja karotenoidi imaju na poboljšanje mentalnih funkcija.

Dobre za oči

Ovo voće, obiluju beta-karotenom, luteinom i zeaksantinom, te može biti korisno po pitanju zdravlja očiju. Upravo konzumiranje beta-karotena može usporiti napredovanje makularne degeneracije povezane sa starenjem, jedne od vodećih uzroka gubitka vida kod starijih osoba, govore studije.

Obiluju antioksidansima

Breskve i nektarine su bogat izvor antioksidansa koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa - ključnog faktora koji doprinosi razvoju mnogih čestih bolesti, poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka.

Izbor zrelih i ukusnih nektarina i breskvi u prodavnici ili na pijaci može se odrediti prema par kriterijuma:

Veličina voća - breskve bi trebalo da budu malo veće od lopte za tenis, dok nektarine nešto manje.

Čvrstoća - i breskve i nektarine treba da budu blago mekane kada se pritisnu prstom, ali ne previše. Voće je zrelo kada lagano popusti pod pritiskom.

Miris - zrele breskve i nektarine imaju intenzivan i prijatan miris koji ukazuje na punu zrelost.

Nezrelo voće čuvajte na suvom mjestu, van direktne sunčeve svjetlosti, kad sazri, premjestite ih u frižider.

(Novosti Magazin)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: