Pogubno za želudac

Ove dvije namirnice nikada ne treba miješati sa kafom

 • Izvor: Krstarica
 • 12.06.2024. 15:29

Ispijanje kafe, mnogima je jedan od omiljenih jutarnih rituala. Mnogi doktori bavili su se ispitivanjem uticaja kofeina na organizam, a mišljenja su im različita. Međutim, oko jedne stvari, većina njih je usaglašeno, a to je o samom načinu konzumiranja kafe.

Naime, vjeruje se da ako se kafa konzumira na pravilan način, ne može biti štetna i obrnuto.

Gastroenterolog, nutricionista Nurija Dijanova, otkrila je uz koje namirnice kafa nikako „ne ide“! Riječ je o dvjema koje mnogu upravo uzimaju uz ili nakon crnog napitka – alkoholu i čokoladi!

Najgora kombinacija je kafa sa čokoladom ili alkoholom, kaže Dijanova. Pošto kafa sa čokoladom, kao i sa alkoholom pomaže da se opusti donji sfinkter jednjaka, rezultat je pojava gorušice, peckanja i refluksa sadržaja želuca u jednjak.

Čak i ako ne osjećate nelagodu, vremenom mogu da se jave znaci upale jednjaka, upozorava Dijanova. Takođe, gastroenterološkinja ne preporučuje da uzimate kafu na prazan stomak, ono što najveći broj ljudi radi, jer utiče na sekreciju želuca.

Istovremeno, doktorka je otkrila i koja kombinacija se preporučuje, a to je espreso kafa sa biftekom.

- Еspreso je koncentrisaniji napitak, sadrži organske kiseline koje poboljšavaju proces varenja, bolje djeluju na ‘kompaktno’ meso zajedno sa želudačnim sokom - objašnjava doktorka.

Neko vrijeme nakon espresa, Dijanova preporučuje da svakako popijete čašu vode kako biste nadoknadili tečnost u tijelu, jer kafa ima diuretički efekat.

Ipak, ljekari upozoravaju da pretjeran unos kafe ima negativan uticaj na zdravlje, prvenstveno na srčani mišić, jer se nakon pića ubrzava broj otkucaja srca. Stručnjaci napominju i da jedna ili dvije šoljice kafe dnevno neće imati negativan efekat.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:43 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 19:50 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:55 Vremenska prognoza

  Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.