Mnogi znaju zdravstvene prednosti ovsene kaše. Poznata po svom posebnom ukusu, ovsena kaša donosi mnogo koristi organizmu. Dijetetičari su detaljno istražili kako tijelo reaguje kod osobe koja svakodnevno konzumira ovsenu kašu za doručak. Ovsene pahuljice su hranljivi, niskokalorični obrok sa malo masti.
Ovas se odlikuje visokim sadržajem vlakana i magnezijuma. Sa 6 grama proteina po šoljici, ovsena kaša takođe obezbjeđuje isto toliko proteina koliko i jaje. Ovo čini ovsene pahuljice uravnoteženim izborom za vašu ishranu. U nastavku donosimo prednosti svakodnevne konzumacije ovsene kaše.
Ovsena kaša je bogat izvor vlakana
Samo 7 odsto Amerikanaca konzumira dovoljno vlakana, pokazuju studije. Svakodnevno jedenje ovsene kaše može da vam pomogne da postignete preporučeni dnevni unos vlakana. Stručnjaci preporučuju najmanje 28 grama vlakana dnevno. Jedna šolja ovsene kaše sa vodom ima 4 grama vlakana, što je 14 odsto preporučene dnevne vrijednosti. Da bi se dopunio unos vlakana, stručnjaci preporučuju dodavanje zobi i čia sjemenki u kašu.
Ovsena kaša može da učini da se brzo osjećate sitima
Ovsena kaša je bogata rastvorljivim vlaknima. Kada jedete rastvorljiva vlakna, vaša probava je usporena, što može da poveća osjećaj sitosti. Glavna vrsta rastvorljivih vlakana u ovsenim pahuljicama naziva se beta-glukan. Ova vlakna brzo pružaju efekat sitosti. Mjera proteina dodata ovsenoj kaši može da dopuni prednosti ovog jela.
Ovsena kaša pomaže da izgubite težinu
Kao dobar izvor vlakana koja usporavaju varenje i duže vas održavaju sitima, ovsena kaša bi mogla da vam pomogne da unesete manje kalorija tokom dana. Pored toga, ovsena kaša može da pomogne u smanjenju holesterola. Ovsena kaša koja se konzumira svakodnevno, može da smanji nivo holesterola. Pored toga, ovsena kaša pomaže da kontrolišete nivo šećera u krvi. Međutim, stručnjaci preporučuju da ne dodajete zaslađivače u svoj recept.
Podržava zdravlje crijeva
Ovsena kaša je bogata jedinstvenim fitokemikalijama, uključujući beta-glukan, otporni skrob i fenole, koji utiču na mikrobiom crijeva. Mikrobiom crijeva je zajednica bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama koji žive u gastrointestinalnom traktu i igraju ključnu ulogu u probavnom, imunološkom, pa čak i zdravlju mozga.
Kojim rizicima možete da se izložite ako svakodnevno konzumirate ovsenu kašu?
Ovsena kaša može da donese mnoge pozitivne koristi za vaše zdravlje. Negativni efekti su mali, ali postoje. Stručnjaci kažu da ovsena kaša može da izazove nadimanje stomaka kod nekih ljudi, posebno kod onih koji inače ne jedu hranu bogatu vlaknima. Takođe, kod nekih ljudi, ovsena kaša može da doprinese povećanju tjelesne težine ako se jede u prevelikim porcijama ili sa visokokaloričnim prelivima. Cijela zrna sa visokim sadržajem vlakana, glukoze i skroba mogu da dovedu do pojave crijevnih gasova. Iako je ovsena kaša korisna za zdravlje organizma, treba je konzumirati umjereno.